Dostupni linkovi

Šarićevi saradnici izbjegli hapšenje u Crnoj Gori


Goran Soković (l) i Darko Šarić (d), arhivska fotografija. Foto: Savo Prelević
Goran Soković (l) i Darko Šarić (d), arhivska fotografija. Foto: Savo Prelević
Iako je Sporazum o izručenju sopstvenih državljana između Crne Gore i Srbije potpisan gotovo tajno, četiri dana prije zvaničnog datuma, kako bi se, objašnjeno je, postigao faktor iznenađenja, hapšenje su izbjegli upravo oni koji su bili neposredan povod za potpisivanje ovog međunarodnog ugovora.

Crnogorski državljani Goran Soković, Dejan Šekularac i Draško Vuković za kojima je, na inicijativu Srbije, ranije raspisana Interpolova potjernica, pod optužbom da su pripadnici navodnog narko-klana odbjeglog Pljevljaka sa srpskim pasošem Darka Šarića, izbjegli su hapšenje u policijskoj akciji koja je pratila iznenadno potpisivanje Sporazuma o izručenju sopstvenih državljana izmedju Srbije i Crne Gore.

U toj akciji u Crnoj Gori uhapšena su trojica Podgoričana koje potražuje Srbija, a iza rešetaka su se našli i Beranac Boris Laban koji se označava kao član narko-lana iz operacije Balkanski ratnik Rožajac Samir Musić, koji se takođe tereti za trgovinu narkoticima, dok je lociran i Baranin Robert Franović koji se, kako je saopšteno, nalazi na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Soković i Šekularac uhapšeni su na zahtjev Srbije početkom februara ove godine a pušteni su nakon što je crnogorsko državno tužilaštvo ocijenilo da protiv njih dvojice u Crnoj Gori nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, dok je Srbija odbila da dostavi dokaze protiv njih, sakupljene u operaciji Balkanski ratnik.

Vuković, za kojim je Srbija takođe raspisala potjernicu zbog sumnje da je kao član klana Šarića ucestvovao u švercu 2,7 tona kokaina, sredinom februara se predao beranskoj policiji ali je nakon saslušanja pušten na slobodu.

Činjenica da su u posljednoj akciji hapšenje izbjegla upravo trojica crnogorskih državljana zbog kojih se zahuktala priča o neophodnosti potpisivanja sporazuma o izručenju sa Srbijom, Aleksandar Zeković, član Odbora za građansku kontrolu rada policije smatra vrlo zabrinjavajućom.

"Desio se veoma ozbiljan propust , koji baca sjenku na aktuelnu operaciju policije i otvara dodatnu smunju na profesionalizam crnogorskih bezbjednosnih struktura. Lica koja su bila poznata i dostupna vlastima , čak i raniej lišena slobode početkom ove godine poput Šekularca, Sokovića i Vukovića su u bjekstvu.Poznato je da su oni ranije pušteni zbog birokratske igre koju je osmislila i na koju je igrala naša vlast i zaista je indikativno da u toku priprema i planiranaj oev operacije, koja se već proglašava uspješnom nijesu an vrijeme locirali i držali na oku jedne od vodećih aktera Balkanskog ratnika , koji su našli utočište u Crnoj Gori," kaže Zeković.
Aleksandar Zeković: Desio se veoma ozbiljan propust, koji baca sjenku na aktuelnu operaciju policije i otvara dodatnu smunju na profesionalizam crnogorskih bezbjednosnih struktura


U Srbiji je nakon potpisivanja sporazuma uhapšeno sedam osoba koje potražuje Crna Gora od kojih se petoro terete za ratne zločine počinjene devedesetih, u sudskom procesu zbog deprotacije bosanskih izbjeglica i ubistva albanskih sviila u Kaluđerskom lazu i okolini tokom NATO intervencije 1999. godine.

Sporazum na osnovu kojeg je u Srbiji i Crnoj Gori upapšeno trinaest ljudi optuženih za teška krvična djela naišao je na kritiku njihovih pravnih zastupnika koji tvrde da ugovor nije usklađen sa ustavima Crne Gore i Srbije, kao i da ne može imati pravno djejstvo dok se na ratifikuje u skupštinama zemalja potpisnica. Osvrćući se na te primjedbe pravni ekspert i univerzitetski profesor, Blagota Mitrić kaže:

"Po mom sudu, primjedbe na način i postupak potpisivanja sporazuma između Srbije i Crne Gore o izručenju nijesu sasvim na mjestu, iako mogu da zadovolje neke formalne kriterijume. Evo zašto: kao što u domaćem pravu postoji institut lex specialis, kada se pojedini zakoni iz raznih interesa donose mimo postupka predviđenih Ustavom i postupaka predviđenih za donošenje zakona oko tih važnih pitanja, tako isto u međunarodnom pravu postoji ustanova zaključenja međunarodnih ugovora, kao i u slučaju lex specialis. Ja mislim da je postojao veliki interes državni i međudržavni i međunarodni da se ne može dovoditi sporazum u odnosu na Ustav, da li je saglasan sa Ustavom ili nije. Po mom sudu međudržavni sporazum ima jednaku pravnu snagu sa Ustavom zato što se domaći zakoni ocjenjuju prema domaćem Ustavu i prema zaključenim međunarodnim sporazumima."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG