Dostupni linkovi

Da li će odluka o Kosovu diktirati datum izbora


چهل و چهارمین رییس جمهور

Kao mogući razlozi prolongiranja izbora navodi se državni interes u pregovorima o Kosovu, ali i trenutna procena političkog rejtinga određenih stranaka.

Vodeće partije vladajuće koalicije u Srbiji, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, složile su se da svi izbori moraju da budu održani u skladu sa Ustavom i zakonom, ali još uvek nema dogovora o datumu održavanja. Kao mogući razlog za odlaganje izbora stranka premijera Koštunice ističe iščekivanje odluke o konačnom statusu Kosova. Deo stranaka u Vladi ali i opozicija pozivaju na poštovanje Ustavnog zakona koji predviđa raspisivanje izbora do kraja godine.

Kao mogući razlozi prolongiranja izbora navodi se državni interes u pregovorima o Kosovu, ali i trenutna procena političkog rejtinga određenih stranaka, i raniji koalicioni dogovori.Jedino što se u ovom trenutku zna jeste da su u razgovori u toku. Ustavnim zakonom se propisuje da predsednički izbori moraju da se raspišu do 31. decembra 2007. Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolunždija, kaže da ova stranka insistira da izbori budu raspisani u skladu sa Ustavnim zakonom, a sve drugo je stvar dogovora:

“Mogu da kažem da se na tu temu razgovara i da je to nešto oko čega postoji saglasnost da treba tu situaciju razrešiti. Dakle, treba konačno proceniti da li je vreme za izbore, pa se spremati za sve ono što je neophodno da bi izbori mogli biti raspisani i održani, ili ako nije vreme pripremati se za izmene Ustavnog zakona.”

U Demokratskoj stranci Srbije, premijera Koštunice, kažu da prilikom raspisivanja izbora traba imati u vidu najave lidera kosovskih Albanaca da će posle 10. decembra proglasiti nezavisnost. Funkcioner te partije Miloš Aligrudić:

“Mi mislimo da izbori nisu ono što nam je u ovom trenutku potrebno u ovoj fazi rešavanja pitanja budućeg statusa KiM. Mislimo da izbori sami po sebi stvaraju jednu prirodnu političku tenziju koja nije dobra za državno jedinstvo u ovakvom trenutku. Mislimo da je racionalnije rešenje da se dogovorimo da to bude neki kasniji termin, ali na delu su razgovori između koalicionih partnera pa ćemo videti šta će oni doneti.”

Na istu činjenicu upozoravaju i radikali. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da nije u redu da predsednički izbori budu održani do kraja godine, ali da će radikali izaći na njih ukoliko budu raspisani:

“Nije u redu da održimo izbore do kraja godine, mislim da ni fizički ne bi stigli, a zbog KiM nije ni moralno. Ali, ukoliko Oliver Dulić raspiše izbore mislim da smo veoma blizu toga da ponovimo naš stav a to je učestvovanje na izborima.”

Na ovo je odmah odgovorio predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić koji je najavio je da neće kršiti Ustavni zakon, ali je istakao da za organizovanje predsedničkih i lokalnih izbora mora da postoji politička volja. Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da njegova partija želi izbore na svim nivoima, jer se Vlada Srbije pokazala u prvih pet meseci kao "nesposobna i neefikasna" :

“Kosovo je do danas ostalo nerešeno pitanje i osnovni problem Srbije je upravo zbog toga što je to sjajan argument za političke manipulacije. Već godinu dana slušamo zahteve DS za održavanje predsedničkih izbora – zašto se oko toga nisu dogovorili sa Koštunicom ako su se prethodno dogovorili oko formiranja vladajuće koalicije. Jedino oko čega su uspeli da se dogovore su upravni odbori javnih preduzeća. Žao mi je, ali to nije dovoljno i u skladu sa onim interesima o kojima bi oni prevashodno trebali da razmišljaju sa pozicije predsednika republike ili predsednika vlade.”

Izbori po slovu Ustavnog zakona moraju biti raspisani do kraja godine. Međutim, sve je stvar političkog dogovora, podvlači Marko Blagojević iz CESIDA :

“Taj dogovor ne može da podrazumeva kršenje zakona. Bilo kakvo postupanje suprotno jasnim i nedvosmislenim odredbama Ustavnog zakona bi bilo vrlo jednostavno kršenje postojećih pravila. Dakle, ukoliko je cilj promeniti Ustavni zakon, s obzirom da je za tu promenu potrebna podrška više od 2/3 poslanika u Skupštini, onda Kosovo može da bude dobar način da se dobar deo poslanika u Skupštini pozove da podrži te promene. Ali, da li su one neophodne, da li je zaista neophodno odlagati izbore zbog toga što je pred nama razrešenje pitanja statusa Kosova – to je pitanje na koje ja ne mogu da vam dam odogovor.”

Prema nezvaničnim vestima koje su objavili neki beogradski mediji, Demokratska stranka je koalicionim partnerima iz Demokratske stranke Srbije i G17 plus ponudila 9. decembar kao datum održavanja predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG