Dostupni linkovi

Optuženi: NATO je spašavao muslimansku vojsku


General Michael Rose za vrijeme svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću 7. oktobra 2010. godine
Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću treći dan za redom nastavilo se unakrsno ispitivanje Michaela Rosea, britanskog zapovjednika UNPROFOR-a u BiH ratne 1994.te godine.

Rosea, svjedoka tužiteljstva koji je potvrdio optužbi zapovjednu efikasnost Karadžića nad snagama bosanskih Srba za što se tereti, optuženi je nastavio suočavati s dijelovima njegove knjige. Oni navodno potvrđuju neke teze obrane.

Snage NATO-a su bile su pristrane prilikom rata u BiH, izjavio je Karadžić objašnjavajući haškim sucima kako su se zapadne sile urotile protiv bosanskih Srba.

Optuženi je iskoristio dijelove knjige svjedoka Rosea u kojoj je opisao svoje iskustvo kao zapovjednik mirovnih snaga UN-a u BiH, pogotovo što se tiče suprotstavljanja zračnim udarima NATO-a po položajima bosanskih Srba.

"Naša primjedba gospodine generala, je bila jedna dodatna svrha napada da se spasi muslimanska vojska od poraza. Kada nas napada, mi napravimo kontra napad, a onda je vi, odnosno NATO, spašava...ali pogledajte točku 8.", suočio je svjedoka optuženi tvrdeći da udari nisu bili pokretani zbog humanitarne katastrofe u zaštićenim enklavama zbog spriječavanja humanitarne pomoći.

Karadžić je citirao dijelove svjedokove knjige kojima upozorava kao zapovjednik UNPROFOR-a snage NATO-a da će zračni udari razbjesniti bosanske Srbe.

Nakon udara blokirani su svi konvoji humanitarne pomoći, koje su srpske snage zaustavile zbog, kako je ustvrdio Karadžić, šverca i skrivanja oružja za protivničku stranu.

"Slažete li se generale, da ste i sami rekli u svojoj knjizi da su Srbi zagledali i pregledali, ali da prekid dotoka humanitarne pomoći nikad nije bio takav da je zahtijevao vojnu intervenciju NATO-a, takva rečenica ima kod vas, jel tako?" upitao je Karadžić.

"Situacija je bila takva da je UN uspijevao održavati određenu razinu protoka humanitarne pomoći cijeli rat, unatoč svim poteškoćama s kojima se suočavao," potvrdio je svjedok.

Prema optuženom, zapovjednici NATO-a su bili laki na obaraču, a međunarodna zajednica je tretirala bosanske Srbe kao pobunjenike makar su činili veliki dio populacije u BiH.

A zajedno s bosanskim Hrvatima više od polovice, što je prema Karadžiću trebalo uzeti u obzir i prije završetka rata kako bi se spriječila ratna djelovanja. Za tu konstataciju optuženi je iskoristio navodni mirovni sporazum potpisan između bosanskih Hrvata i Srba već 1994.godine. U njemu se navodno zajedno zatražilo od bošnjačke strane da također pristupi miru.

Tužiteljstvo je uložilo prigovor na usvajanje dokumenta navodnog sporazuma budući da optuženi nije priložio ništa vezano uz njegov izvor, porijeklo, autentičnost ili potpis predstavnika.

"Ekspelencijo usaglašen je (sporazum između bosanskih Hrvata i Srba), ali je gospodin (Franjo) Tuđman tražio da ostane usaglašen, a ne potpisan i objavljen. Možda čak i postoji potpisana verzija, ali je činjenica da je Tuđman tražio da se ne objavi nego da se usmeno Muslimanima kaže da se priključe," objasnio je optuženi.

Unatoč Karadžićevom objašnjenju predsjedavajući sudac O Gon Kwon odlučio je da se navodni dokument mirovnog sporazuma uvede preko nekog drugog svjedoka. Suci su inače nekoliko puta upozorili optuženog da ne drži govore nego postavlja pitanja svjedoku. Unakrsno ispitivanje britanskog generala Rosea i dalje se nastavlja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG