Dostupni linkovi

Rezime foruma o antibošnjačkoj politici


REZIME FORUMA

Prošlo je gotovo dva tjedna rasprave i vrijeme je da se ona rezimira. Evo kakve su bile teze i da li ih je neko osporavao

TVRDNJA PRVA - Državni tretman sahrane generala armije Rasima Delića, osudjenog (nepravomoćno) za ratni zločin pred sudom u Hagu, je promocija dvostrukih kriterija. Politika dvostrukog aršina ne ide u korist ni jednom narodu, pa ni bošnjačkom. Zato je državna sahrana za generala osudjenog za ratni zločin u svojoj biti - antibošnjačka politika i nije u interesu Bošnjaka.

Nekoliko komentara se nije složilo sa ovom tezom, tvrdeći se ne može na isti način tretirati zločin počinjen u odbrani zemlje i u napadu na nju, ali velika većina moju tvrdnju nije dovela u pitanje.

TVRDNJA DRUGA - Ako jedna religijska skupina u jednom multi-etničkom društvu vodi kampanju da oni koji ne pripadaju toj religiji promjene vjeru – tada je to upereno direktno protiv tog društva. Ako iza toga stoji većinska nacija i njena vjerska zajednica – tim gore. A, upravo se to dešavalo nedavno u gradovima BiH gdje se plakatima nemuslimani pozivaju da prijedju na islam.

Jedan je učesnik u raspravi tvrdio da Islamska zajednica ne stoji iza tih predavanja. Primjedba je tačna – formalno, IZ zvanično ne stoji iza predavanja, ali su imami prisustvovali i učestvovali na tim skupovima.

TVRDNJA TREĆA - U selu Gornja Maoča kod Brčkog nedavno je uhapšeno sedam pripadnika vehabijskog pokreta pod optužbom da su “ugrožavali ustavni poredak i širili nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju”. Niko se u bošnjačkom nacionalnom korpusu nije tada ogradio od ekstremista unutar bošnjačke nacije, bosanskohercegovačkim bošnjacima se nameće, uz blagoslov i toleranciju nadležnih, tumačenje islama kakvog na ovim prostorima nikada nije bilo. To je anti-bošnjačka politika.

Ova teza nije osporena.

TVRDNJA ČETVRTA - Sarajevo tolerira promociju "islamskih vrijednosti" stranih bosanskohercegovačkoj tradiciji i kulturi vjerske tolerancije. Bošnjački vjerski i civilni autoriteti toleriraju osporavanje integriteta bosanskohercegovačke države koji dolaze iz nekih islamskih zemalja, Bošnjaci sami sebe sve više doživljavaju temeljnim narodom, bošnjački nacionalizam postoji gotovo kao "državotvorni", legitimni patriotizam.

Jedan je učesnik iznio tezu da u BiH Bočnjaci jesu temeljni narod ted a moraju imati ¨više¨prava od drugih ali to nije podržano od ostalih učesnika u forumu.


TVRDNJA PETA - Umjesto fabrika u Sarajevu niču džamije financirane novcem islamskih zemalja, vehabije su postale utjecajne, ostale etničke grupe potisnute, kriminal i korupcija cvjetaju, osnovni kriterij za promociju u društvu je pripadnost jednom nacionalnom korpusu, a ne znanje. To nije u interesu Bošnjaka i to je antibošnjačka politika.

Ova teza nije osporena

TVRDNJA ŠESTA - Toleriranje očitih primjera nacionalne i vjerske netolerancije i nereagiranje na njih jer je to tobože u ¨našem¨ nacionalnom interesu – je antibošnjačka i antibosanska politika. Kad Islamska zajednica lijepi plakate i poziva na promjenu vjere, kad zajedno sa bošnjačkim liderima šuti o vehabijama i njihovom utjecaju, kad tolerira i promovira islamizaciju Sarajeva, kad slavi osudjenika za ratni zločin - ta politika promovira podjele, ide ruku pod ruku sa Dodikovim ambicijama za razdruživanjem i raspadom. To je politika koja nije u interesu Bošnjaka i to je antibošnjačka politika.

Ona teza njije osporena.

NAPOMENA - Slijedeća kolumna se objavljuje u subotu.
XS
SM
MD
LG