Dostupni linkovi

Izbori u BiH u brojkama


Izborni plakat u Sarajevu
Izborni plakat u Sarajevu
Na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani u nedjelju, 3.oktobra, građani će birati državnu, entitetsku i kantonalnu vlast.

Na nivou BiH, u oba bosanskohercegovačka entiteta, na listama će biti kandidati za Zastupnički dom Parlamenta BiH. U Domu, koji broji 42 poslanika, dvije trećine stranačkih kandidata biće izabrano sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske. Za Zastupnički dom državnog parlamenta ove godine se bori 877 kandidata.

Istovremeno, Dom naroda Parlamenta BiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz Federacije Bosne i Hercegovine, a jedna trećina, pet Srba, delegati iz Republike Srpske. Nominirane bošnjačke, odnosno hrvatske delegate iz Federacije BiH biraju bošnjački, odnosno hrvatski delegati u Domu naroda Federacije BiH, dok delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske.

Pored parlamenta, građani će birati i kandidate za Predsjedništvo BiH - u Republici Srpskoj kandidate iz reda srpskog naroda, a u Federaciji BiH iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. U utrci za Predsjedništvo BiH ove godine prijavljeno je devet kandidata iz reda bošnjačkog naroda, sedam iz hrvatskog, a tri iz reda srpskog naroda. Od tog broja, 12 je stranačkih, a četiri su nezavisna kandidata.

Pored državnog, birači će glasati i za parlamente na entitetskom nivou. Tako će u Republici Srpskoj dati svoj glas za političku partiju ili pojedinca koji se kandidovao za Skupštinu tog bh. entiteta. Od 83 poslanika za tu zakonodavnu instituciju, 62 se biraju u šest izbornih jedinica, dok se 21 poslanik bira dodjeljivanjem kompenzacijskih mandata, koji se raspoređuju pomoću formule strankama ili nezavisnim listama koje su prešle izborni prag od tri posto.

Za ovogodišnje izbore za Skupštinu RS registrovala su se 33 politička subjekta, pet koalicija, 27 stranaka i jedan nezavisni kandidat. Vijeće naroda RS, koje broji 28 članova, bira Skupština Republike Srpske nakon izbora, a čine ga po osam delegata - iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, i četiri iz reda ostalih.

U Republici Srpskoj, biraće se predsjednik i dva potpredsjednika. Oni se biraju direktnim glasanjem na području tog bh. entieta. Birači glasaju za kandidate na listama srpskih, bošnjačkih i hrvatskih kandidata. Kandidat sa najviše glasova biće predsjednik, dok kandidati sa najviše glasova na listama druga dva naroda postaju potpredsjednici.

U Federaciji BiH birači će glasati za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na listama se nalazi 1.444 kandidata. 387 poslanik će se birati dodjeljivanjem kompenzacijskih mandata, odnosno biće raspoređeni, također, pomoću formule strankama ili nezavisnim listama koje su prešle izborni prag od tri posto.

Dom naroda Parlamenta FBiH se sastoji od 58 delegata, od kojih po 17 i iz reda svakog od tri konstitutivna naroda i sedam iz reda ostalih. Delegati u Domu naroda nisu na listama za izbore, jer ih nakon konstituisanja vlasti bira Zastupnički dom federalnog Parlamenta.

Građani Federacije BiH biraće i poslanike kantonalnih skupština, u zavisnosti u kojem kantonu žive. Za taj nivo vlasti u svih 10 kantona prijavljeno je 4.358 stranačkih kandidata.

Inače, u izbornoj utrci za sve nivoe vlasti učestvuje 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 8.149 kandidata. Za izbore ove godine je registrovano više od tri miliona birača u cijeloj BiH, a za izbornu kampanju, prema procjenama nevladinog sektora, biće potrošeni milioni maraka.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG