Dostupni linkovi

Otkriven uzrok željezničke nesreće?


Spasilačke službe izvlače povrijeđene iz vlaka koji je izletio iz tračnica
Spasilačke službe izvlače povrijeđene iz vlaka koji je izletio iz tračnica

Željezničku nesreću koja se dogodila u petak blizu Kaštela kod Splita vjerojatno je izazvalo protupožarno kemijsko sredstvo na šinama

Zagrebačka tvrtka Intrade, koja je nabavila dugotrajni tekući retardant, nalazi se pod istragom, a sina vlasnika ispituje policija, navodi Index.hr.

Izdat je nalog za pljenidbu dokumentacije vezane uz postupak javne nabave, a uzorci retardanta poslani su na analizu.

Djelatnici Intradea u petak su, prema navodima Indexa, nekoliko minuta prije nailaska nagibnog vlaka iz Zagreba, premazali dionicu od Kaštela do Labina Dalmatinskog. Velike količine retardanta, koji bi trebao spriječiti požar na pragovima od iskrenja vlaka, našle su se na šinama, što se nikako nije smjelo dogoditi, jer je, kako pojašnjavaju stručnjaci djelovanje poput leda na cesti.


Identifikovane žrtve željezničke nesreće


U ovoj željezničkoj nesreći poginulo je 6 osoba, potvrđeno je iz MUP-a, dok je 20 osoba teže a na desetke lakše ozlijeđeno.

Policija je u subotu saopćila identitet poginulih u nesreći, koja se dogodila u petak u 12 sati i osam minuta u Rudinama iznad Kaštela kod Splita.

Šef Odjela patologije KBC-a Split dr. Šime Anđelinović dao je novinarima popis tragično poginulih putnika te potvrdio kako je u subotu obavljena i završena identifikacija žrtava.

Prema tom popisu živote su izgubili Domagoj Alvir (21) iz Zagreba, Emil Andrić Gaj (54), s dvojnom putovnicom i s prebivalištem u Sloveniji, Krešimir Trajbar, Francuskinja hrvatskog podrijetla Lorraine Bodet, te Petra Radić (18) iz Zagreba i Mirna Rogan iz Zagreba.

U nagibnom vlaku koji je vozio na liniji Zagreb - Split je bilo nešto iznad 100 stotinu osoba, uglavnom stranih turista.

Vlak je, prije nego što se zaustavio na rubu provalije, udario u nekoliko stijena čime je izbjegnuta još veća tragedija.

U Rudinama je u petak izbjegnuta još jedna nesreća kad je na okupljene policajce, vatrogasce i novinare umalo naletjelo otkočeno vozilo ROBEL koje služi za popravak tračnica, a s kojeg je iskočio strojovođa.

Na istom mjestu prije 33 godine u teškoj nesreći poginulo je 33 putnika.

Na dijelu na kojem je velika nizbrdica, vlakovi voze 50 kilometara na sat, a očevici tvrde da je stradali nagibni vlak išao stotinu kilometara.
XS
SM
MD
LG