Dostupni linkovi

Google pozdravio popuštanje američkih internet sankcija


Mladi pristalica iranskog opozicionog Zelenog pokreta u internet kafeu u Teheranu
Ron Synovitz (Priredila Ljudmila Cvetković)

Internet gigant Google pozdravio je odluku SAD o popuštanju ograničenja koja su sprečavala američke kompanije da izvoze internet usluge i programe za komunikaciju preko interneta u Iran, Kubu i Sudan.

To će građanima iz zemalja sa američke crne liste olakšati pretraživanje na internetu, pisanje blogova, e-mailova, četovanja na internetu, društveno umrežavanje i razmenu fotografija i videa.

Vlade Irana, Kube i Sudana vrše različit stepen kontrole interneta i očekuje se da to nastave da čine.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton rekla je da je ublažavanje sankcija u cilju otvaranja vrata informacijama u represivnim društvima:

"Iran sebe naziva demokratijom. Tako bi onda trebalo da se i ponaša. A to znači poštovanje prava na slobodu izražavanja i okupljanja sopstvenog naroda – i u 21. veku, izražavanje i okupljanje na internetu je isto kao i bilo gde drugde. Dakle, mi ćemo nastaviti da podržavamo Irance koji žele da zaobiđu blokade svoje vlade u kominiciranju."

Određene usluge velikih internet kompanija – poput Googlovog Gmaila programa za elektronsku poštu – se već koriste u Iranu.

Ali Google i druge kompanije imaju blokiran pristup ostalim servisima zbog straha od kršenja američkih zakona koji zabranjuju trgovinu sa zemljama sa crne liste.

Ukidanje sankcija će kompanijama kao što su Microsoft i Yahoo omogućiti da pruže korisnicima u Iranu, Kubi i Sudanu uslugu četovanja - servis koji im u prošlosti nisu davali zbog ove zabrane.

Bill Echikson, Googleov portparol za Evropu, rekao je za RSE da kompanija pozdravlja potez administracije SAD:

"Sada tražimo način kako da naše proizvode isporučimo u ove zemlje."

Robert Boorstin iz Googla je rekao danas u Ženevi na Samitu o ljudskim pravima, toleranciji i demokratiji da je Google sponzorisao ovu konferenciju kako bi učesnici razgovarali o metodama koje autoritarni režimi koriste da blokiraju pristup internetu - kao i načinu da zaobiđu blokade:

"Imamo inženjere koji su veoma zainteresovani za ovo i rade na tome u njihovo slobodno vreme. To nije nešto o čemu želim da pričam javno - iz očiglednih razloga."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG