Dostupni linkovi

Boksačka legenda u kampanji protiv droge


Foto: Tina Jelin
Foto: Tina Jelin
Boksačka legenda George Louis Chuvalo (Jure Čuvalo), bivši kanadski boksač teške kategorije i jedan od najuspješnijih boksača svih vremena, danas je boravio u Ljubuškom, gdje je održao predavanje o borbi protiv droge.

Njegova profesionalna karijera trajala je 21 godinu.

Zabilježio je 73 pobjede - 64 nokautom, 18 poraza i dvije neriješene borbe.

Boksovao je sa najjačim - Alijem, Formanom, Frejzerom, Petersenom. Jedini je profi bokser koji nikada u karijeri nije pao u ringu.

Ostao je na nogama i kada mu je droga oduzela tri sina i suprugu koja psihički slomljena izvršava samoubistvo.

George Jure Čuvalo sa novom suprugom Džoan danas je u posjeti Ljubuškom. Kampanja protiv droge koju vodi proteklih 20 godina dovela ga je u rodni kraj gdje mu, kako kaže, duša diše:

„Kad sam ja vidio mog rođaka Krešu jučer prvi put u blizu 39 godina, suze došle. Ja sam Kanađanin, rođen u Kanadi, ali moje srce i moja duša su ovdje.“

Čuvalo se rodio u Kanadi. Njegov otac Stipan u ljeto 1937. godine krenuo ja na brod za Kanadu povevši kćerku Zoru i suprugu Katu koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće.


Borio se i sa Alijem


Postao je kanadski šampion u amaterskoj konkurenciji 1956. godine, nakon čega prelazi u profi boksere.

Borba sa Muhamedom Alijem ušla je u anale. Legenda kaže kako je Ali dobio nakon 15 rundi, ali je nakon borbe završio u bolnici jer je mokrio krv.

Čuvalo je nakon meča otišao sa suprugom na večeru u restoran. O tom susretu samo će reći:

„Moja glava je kao hercegovački kamen.“


Čuvalo je prestao sa boksom 1970. godine. Njegov život bio je toliko fascinanatan da je navodno upravo on bio inspiracija za film o bokseru Rokiju Balboji kojeg glumi Silvester Stalone:

„U jednoj sceni filma Roki Silvester Stalone na pitanje što radi da bi zaradio za život, pokazuje svojoj djevojci sliku na kojoj se vidi borba iz mladalačkih dana. Međutim, na toj slici nije Roki ,nego ja u borbi iz 1968. godine protiv jednog talijanskog šampiona u teškoj kategoriji.“


Za svoj angažman Čuvalo je uvršten u kanadsku Sportsku kuću slavnih, za svoj humanitarni rad i borbu protiv droge 1998. godine dobio je najveće odlikovanje ove zemlje - Orden Kanade.

S obzirom na bijelu kugu koja se nakon rata raširila u ovim krajevima, možda i njegova kampanja pridonese suzbijanju ovisnosti o drogama. Ako iko može utjecati na ovu borbu, onda je to Bum Bum Čuvalo, kako su ga zvali obožavatelji, legenda koja se ne predaje:

„Također sam shvatio da je najvažnije da se obraćam mladim ljudima, jer dok ste mladi možete donijeti odluke kamo će ići vaš život.“

Prva borba Chuvala sa Alijem, 1966.:



Druga borba sa Alijem 1972:

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG