Dostupni linkovi

Zemlje u razvoju dobijaju veće pravo glasa u MMF-u


Photo: Reuters

Samit G20 u Pitsburgu protiče konstruktivno. Objavljen je Nacrt Završne deklaracije, iz koga se vidi da će banke koje posluju na međunarodnoj finansijskoj sceni morati da se obezbede sa bitno većim sopstvenim kapitalom. Bijela kuća objavila i da su države članice G20 pristale da ta Grupa bude glavni svjetski ekonomski forum "za međunarodnu ekonomsku saradnju" .

Visoki zvaničnici EU potvrdili su jutros da je na samintu G20 u Pitsburgu postignut sporazum da se zemljama u razvoju daju veća glasačka prava unutar MMF .To je potvrdio i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Objavljen je Nacrt Završne deklaracije, iz koga je jasno da će banke koje posluju na međunarodnoj finansijskoj sceni morati da se obezbijede sa bitno većim sopstvenim kapitalom.Osim toga, bonusi za menadžere banaka biće ograničeni i zavisni od dugoročnog poslovnog uspjeha. Tako će biti spriječeno pretjerano riskantno poslovanje, a menadžerskim apetitima će biti dati mnogo realniji okviri. To je velika promjena koja, kako ističe nemački ministar finansija Per Štajnbrik, već prevazilazi očekivanja od ovog samita.

Kada je riječ o kapitalu koji će banke morati da imaju da bi uopšte imale pokriće za poslovanje u međunarodnim razmjerama, prema Štajnbirku, Samit ipak neće donijeti konkretne i opštevažeće propise. Razlog je što što se sama definicija sopstvenog kapitala razlikuje od zemlje do zemlje.

Mnogi kritičari su sastanak, i pre nego što je počeo, nazvali „samitom praznih obećanja“ pa su sad svi zadovoljniji. Njemačka želi da pokaže i da joj je stalo do ispravljanja neravnoteže u svetskoj trgovini.

„To je tema koja je šira od ove finansijske krize. Ali zato moramo da govorimo o američkom deficitu i enormnom uvozu kapitala kojim SAD moraju da pokriju taj deficit. A isto tako moramo govoriti i o drugoj strani, o činjenici da kineska valuta nije konvertibilna – dakle, ako diskutujemo, onda to ne smemo činiti selektivno, već moramo zahvatiti problematiku u celini“, kaže ministar Štajnbrik.

Amerčki sekretar finasija Timoti Gajtner kaže: “Ako slušate pažljivo što sve zemlje govore , postoji zaista suštinska posvećenost da reagujemo brzo i iznesemo jače finasijske reforme.”

Gatner je govorio i o potrebi opravka amerčke valute.

“Jak dolar je vrlo važan za Sjedinjene države.Mi imamo posebnu odgovornost ovdje u Sjednjenim državama da obezbjedimo vraćanje povjerenja u američki finasijski sistem , povjerenje koje je važno da podrži ulogu dolara kao najvažnije valute za devizne rezerve u međunarodnom finasijskom sitemu i mi očekujemo, kao što očekuju i zemlje širom svijeta, da će dolar zadržati tu poziciju još dugo.”

Bijela je kuća saopštila da su države članice G20 pristale da ta Grupa od sada postane glavni svjetski ekonomski forum za međunarodnu saradnju.U saopštenju se ne navodi kakva će biti sudbina Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja. Jedan visoki neimenovani zvaničnmik G20 ipak je izjavio da to ne znači ukidanje G8.

Samit protiče u neredima koje su izavali oko hiljadu demonstranata koje su specijalne policijske snage bile prisiljene da rastjeruju suzavcem i gumenim mecima.


XS
SM
MD
LG