Dostupni linkovi

Lideri G20 o zaštiti globalnog finansijskog sistema


Cilj aprilskog samita G20 u Londonu bilo gašenje požara na finansijskom tržištu
Nakon Generalne Skupsstine UN lideri G20 sele se u Pitzburg, gdje će glavna tema biti ekonomija odnosno sprečavanje da svijet ponovo uđe u recesiju. Domaćin skupa je američki predsjednik Barak Obama koji želi dogovor svih članica o suprostavljanju opasnih debalansa u globalnoj ekonomiji.

Na trećem samitu od početka globalne ekonomske krize, lideri G20 nadaju se dogovoru o novim pravilima predviđenim za prevenciju budućih kriza. Pri vrhu agende su ograničenje bankarskih bonusa i osiguranje da će se banke ubuduće bolje zaštiti od mogućih katastrofa. Nakon što je cilj aprilskog samita u Londonu bilo gašenje požara na finansijskom tržištu koje je drmala kriza, skoro šest mjeseci kasnije fokus je promijenjen.

Ovoga je puta centralna je teama šta se može učiniti na prevenciji i popravljanju najgore krize još od Velike depresije.

Govoreći prije par dana uoči sastanka G20 u Pitzburgu američki predsjednik Barak Obama podsjetio da je moderana finasika kriza pokazala da nema granica i da zhatjeva da se prema njoj svi odnose sa većom odgovornošću

“Zbog toga ćemo da sljedećem sastanku G20 raspravljati o koracima koji zahtjevaju zaštitu našeg globalnog finansijkog sistema i zatvaranje otvora u pravilima regulacije finansijskog sitema širom svijeta. Otvora koji su omogućili taj nepromišljeni rizik i nedogovornost koja nas je dovela do krize.”

Ograničavanje bankarskih bonusa


Jedan od tih ključnih otvora su i bankarski bonusi, koji su izazvali ogromno nezadoljstvo svjetske javnosti. Neke od zemalja su se već pozabavile tim problemom.

Bankari u Holandiji, koja nema punopravno članstvo u G20 ali su pozvani na današnji sastanak u Pitzburgu, usvojili su ovog mjeseca kod koji limitira bonuse.

Njemačka donosi nova pravila koja znače da će banakari biti primorani da vrate bonuse ukoliko budu preduzimali prevelike rizike.

I Američka adminstracija je u junu angažovala advokata koji će uraditi reviziju plata i bonusa za izvršne direktore najvećih firmi koje su primile veliku pomoć od države. Federalne rezevre su takođe najavile da planiraju prvi put da nadziru banarsku politiku na tom planu da bi se osigurali od preduzimanja velikih rizika.

I EU se prošle nedjelje dogovorila da G20 treba da dogovori obavezujuća pravila koja bi podrazumijavala sankcije za neposlušne sklone prevelikim rizicima.

Ili kako je to objasnio švedski premjer Fredrik Rejnfeldt :

“Imam zadovoljstvo da kažem da sa naše tačke gledišta balon bonusa puca večeras.“

Ipak EU nije direktno preporučila ukidanje bankarskih bonusa, kako je tražila Francuska. Umjesto toga bankarski su bonusi vezani za rezulate banaka.

I to bi, kako se predviđa, moglo natjerati grupu najrazvijenih kao i zemlje u razvoju okupljene u G20 u Pitzburgu na kompromis odnosno izbjegavanje preciznih limita.
XS
SM
MD
LG