Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pismo albanskih radikala


U pismu Američkom institutu za mir, tzv. Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca traži rješenje albanskog pitanja. U pismu koje prenose podgoričke "Vijesti", između ostalog se navodi da će se "vještačke granice Albanije mijenjati jer kolonizovani albanski narod neće prihvatiti da živi u ropstvu pod slovenskim narodima".

Komentarišući otvoreno pismo albanske organizacije pod nazivom Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca, u kojem se između ostalog navodi da su Albanci u regionu podijeljeni i kolonizovani, te da, kako se navodi, neće prihvatiti da žive u ropstvu pod slovenskim narodima, lideri albanskih partija u Crnoj Gori to nazivaju radikalizmom, ali i podmetanjem određenih krugova u regionu. Prema riječima lidera Demokratske unije Albanaca Ferhata Dinoše, ovakvo pismo može biti proizvod nezadovoljstva stavom Sjedinjenih Američkih Država da je
Neke antidemokratske, srbijanske ili srpske "kuhinje", izmišljaju raznorazne oslobodilačke frontove Albanaca...
nezavisnost Kosova nepovrediva:

"Nekome je debelo zasmetala poruka američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena izrečena prilikom njegove nedavne posjete Zapadnom Balkanu o tome da je kosovska nezavisnost ireverzibilna, odnosno nepovratna i da je Kosovo nedljeljivo, odnosno da će biti multietnička država svih građana koji u njoj žive. Mislim da će takva američka odluka imati za posljedicu nova masovna priznanja kosovske nezavisnosti. Neke antidemokratske, srbijanske ili srpske "kuhinje", izmišljaju raznorazne oslobodilačke frontove Albanaca koji bi trebalo da se ponašaju u skladu sa ciljevima tih i takvih "kuhinja". Ali, prošla su vremena instrumentalizacije Albanaca. Kao američki prijatelj broj jedan u regionu oni će nastaviti da proizvode stabilnost i daju svoj puni doprinos dobrosusjedskoj regionalnoj saradnji na novim osnovama."

Funkcioner albanske koalicije "Perspektiva" Vasilj Siništaj kaže da organizacija Front za ujedinjenje Albanaca nije
Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca nama, bar u Crnoj Gori, nije konkretno mnogo poznata organizacija niti joj treba dati mnogo pažnje zbog toga što je mnogo radikalnija u odnosu na naše zahtjeve.
poznata organizacija i ocjenjuje da se na ovom prostoru može stvoriti povoljniji ambijent za suživot. Siništaj sadržaj pisama naziva radikalnim:

"Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca nama, bar u Crnoj Gori, nije konkretno mnogo poznata organizacija niti treba dati mnogo pažnje zbog toga što je mnogo radikalnija u odnosu na naše zahtjeve. Mi u Crnoj Gori mislimo da možemo stvoriti uslove za život na našem prostoru, na našim područjima đe smo autohtoni, ali od strane vlasti u Crnoj Gori ne treba davati ovakve šanse ljudima koji su radikalni da stvaraju, pa makar ovakva pisanja. Ono na čemu mi insistiramo jeste poštovanje Ustava što iz međunarodnih organizacija takođe konstatuju da propisi treba da se usklade sa Ustavom i da se sve to implementira u životu. S druge strane, taj čin ulaska Crne Gore ili nastojanje ulaska Crne Gore u Evropsku uniju brisaće i ovo što je težnja ovakve organizacije koja je radikalna, to jeste granice i mi vjerujemo da će Albanci gdje god bili slobodno će se kretati, slobodno će sarađivati i u Evropskoj uniji će zauzeti svoje mjesto."

"Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca je radikalna organizacija koje se samooglašava internet saopštenjima", navode "Vijesti" i organizacija za koju se navodi da joj je sjedište u Tirani i poznata je po zalaganju za uspostavljanje etničke albanske države u čiji bi sastav ušle teritorije u kojima su Albanci većina. Komentarišući zahtjeve ove organizacije predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Barthi kaže:

"Crnogorske vlasti, ja mislim da dobro znaju i ipak treba da znaju da je istorija učiteljica života, to nijesmo rekli mi nego Latini, i zato ako je stvarni cilj države Crne Gore da uđe u evroatlantske integracije da oni treba da znaju da, na primjer, predstavnika Albanaca iz Crne Gore i u crnogorskoj delegaciji, poslanik koji će biti i u Evropskom parlamentu će voditi raspravu na albanskom jeziku. Crna Gora ne bi trebalo da čeka da Albanci vode raspravu u Evropskom parlamentu i da ostvaruju sva prava tamo nego bi trebalo ovdje."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG