Dostupni linkovi

Facebook predstavio ubicu e-maila


Ilustrativna fotografija
Ena Stevanović

Facebook je predstavio novu uslugu „Messages“ (Poruke) koja objedinjuje usluge e-maila, sms poruka i chata, čime Facebook prestaje biti samo društvena mreža i postaje sveobuhvatni sistem komuniciranja.

Osnivač društvene mreže Mark Zuckerberg je rekao na prezentaciji u ponedjeljak da će "Messages“ će po prvi put omogućiti korisnicima da komuniciraju s ljudima izvan ove društvene mreže, što pooštrava bitku između Facebook-a, Googla i Yahoo-a.

Na prezentaciji u Kaliforniji, Zuckerberg je otkrio detalje usluge koja je već prozvana „ubicom e-maila“. Najveći projekt koji je Facebook ikada napravio je uzeo 15 mjeseci napornog rada.

Korisnici će od sada moći imati „@facebook.com“ adresu koja nije običan e-mail.

„Ovo nije ubojica e-maila. Ovo je sveobuhvatni sistem, a e-mail je samo njegov dio“, naglasio je Zuckenberg i dodao da ne očekuje da će 500 miliona facebook korisnika odmah prestati koristiti svoje postojeće e-mail adrese.

Osim objedinjavanja e-maila, sms poruka i chata, Facebook „Messages“ će omogućiti korisnicima da imaju tzv. „social inbox“ sa svim porukama prijatelja i bliskih poznanika, te „conversation history“ koji će dugoročno čuvati poruke sa svih navedenih izvora.

Zuckerberg je rekao da su došli do ove ideje tako što im je grupa srednjoškolaca rekla da ne koriste e-mail jer je prespor:

„Ne mislim da će e-mail biti moderni način komunikacije“, kaže Zuckerberg.

Uvođenje Facebook „Messages“ ne znači smrt Gmaila i drugih servisa, ali je vrlo vjerovatno da će im oduzeti privatnu komunikaciju. Korisnici će koristiti „Messages“ za komunikaciju s prijateljima, a ostale servise za formalnu komunikaciju i primanje bankovnih izvadaka.

Najveći izazov s kojim će se Facebook tim morati suočiti jeste spam i privacy. „Messages“ će onemogućiti primanje neželjenih mailova. Korisnici će kao i do sada moći koristiti postavke „Samo prijatelji“ i „Prijatelji prijatelja".

Facebook neće zahtijevati od korisnika da imaju @facebook.com adresu, ali korisnici koji je nemaju neće moći primati poruke izvan ove socijalne mreže.

Analitičari tvrde da neće biti lako promijeniti ustaljene navike korisnika i navesti ih da svoj provjereni e-mail zamijene novim, ali ako „Messages“ bude imao uspjeha, korisnici bi mogli provoditi još više vremena na facebook-u, što bi osiguralo njegovu dominaciju nad ostalim internet portalima.
XS
SM
MD
LG