Dostupni linkovi

G8: Klima i ekonomija glavne teme


Pet najvažnijih zemalja u razvoju prvi put učestvuju na sastanku vodećih ekonomija na kojem se razgovara i o proširenju ekskluzivnog kluba

Grupa 8 najrazvijenijih zemalja danas razgovara sa predstavnicima pet zemalja koje bilježe brzi ekonomski rast.

Grupa 8, koju čine SAD, Britanija, Kanda, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Rusija, i Grupa 5, koju čine Kina, Brazil, Indija, Meksiko i Južna Afrika razmatraju klimatske promjene, razvojnu pomoć, globalni privredni rast i međunarodnu trgovinu.

Grupa 8 je o ovim temama razgovarala i prvog dana samita u italijanskom gradu L'Akvili, kojeg su obilježili brojni protesti ekoloških aktivista širom Italije zbog klimatskih promjena

Grupa 5 po peti put učestvuje na godišnjem sastanku G8 najrazvijenijih zemlja svijeta, a pored njih sastanku kao gost prisustvuje i Egipat.

Čelnici zemalja Grupe G8 složili su se da globalna temperatura ne bi smjela porasti za više od dva stepena Celzijusa, što je prvo takav dogovor G8, što bi moglo pridonijeti prihvaćanju strožijih mjera u borbi protiv klimatskih promjena.

Klimatski stručnjaci smatraju da je takva izjava važna jer zemlje G8 nikad dosad nisu zvanično postavile ciljeve u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Stručnjaci takođe navode da bi, ako se taj cilj uzme ozbiljno, najindustrijalizovane zemlje u svijetu morale znatno smanjiti emisije staklenih plinova, što je potvrdio i britanski premijer Gordon Barun.

ŠIRENJE G8

“Dogovorili smo se da za 80% redukujemo emisju karbonata u razvijenim zemljama do 2050 godine .Takođe smo se dogovorili da sve zemlje zajedno treba da redukuju emisiju karbonata za 50% , i prvi put također smo rekli da prosječna temperatura ne smije porasti za više od 2 stepena Celzijusa. Riječ je o dugoročnim planovima na koje su se obavezale zemlje G 8," rekao je Braun.

Aktivisti Greenpeacea su tražili od G8 da preuzme vođstvo u borbi protiv klimatskih promjena.

U okviru ragovora o globalnom ekonomskom razvoju Grupa 5 i Egipat traže nastavak trgovinskih pregovora u okviru “Runde iz Dohe”, ističući da su zemlje u razvoju posebno pogođene protekcionizom koji se javlja u uslovima svjetske ekonomske krize.

U saopštenju Grupe 5 pripremljenom za današnji sastanak zaključuje se da bi “Runda iz Dohe” pomogla "obnovi povjerenja u svjetska tržišta i spriječila jačanje protekcionističkih trendova".

Grupa 5 također je zatražila da bude više uključena u proces donošenja odluka na međunarodnom nivou.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi su posebno glasno ukazuli na potrebu širenja Grupe 8 kako bi ona bolje predstavljala svjetsku populaciju i ekonomije.

Priredila Biljana Jovićević
XS
SM
MD
LG