Dostupni linkovi

Duško Šarić u pritvoru zbog šverca kokaina


Duško Šarić, arhivska fotografija
Duško Šarić, arhivska fotografija

Uprava crnogorske policije je potvrdila da je u ponedjeljak navečer uhapsila i zadržala u pritvoru Duška Šarića, brata optuženog u Srbiji za šverc preko dvije tone kokaina Darka Šarića, i još dva državljanina Srbije, na osnovu potjernice iz Italije zbog šverca narkotika.

Uporedo sa ovim hapšenjima, policija je u potrazi za licima sa Interpolove potjernice, izvršila pretres više objekata, među kojima su diskoteke „Top Hil" i hotela „Maks Prestiž" u Budvi.

Duško Šarić je uhapšen zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u okviru međunarodne policijske operacije pod nazivom „Loptice”, organizovane u saradnji sa italijanskom policijom, a na osnovu potjernica Interpola. Uhapšeni su i dvojicu državljana Srbije Vitomir Bajić i Srpko Klisura iz Priboja.

U potrazi za licima sa Interpolovih potjernica policija je pretresla više objekata među kojima je diskoteka "Top Hill" u Budvi. Kako se navodi u policijskom saopštenju akcija je obavljena na osnovu saradnje crnogorske i italijanske policije u cilju otkrivanja međunarodne kriminalne organizacije sačinjene od preko 100 lica iz više evropskih država koji su se bavili organizovanom nabavkom, krijumčarenjem i distribucijom narkotika na području Italije i zemalja Evrope.

Shodno prikupljenim dokazima, prije tri mjeseca započele su aktivnosti na provjerama, i prikupljanju podataka za lica koja su predmet obrade a koja se nalaze na teritoriji Crne Gore. Tom prilikom su od spiska lica, sa Interpolove potjernice u Crnoj Gori locirani Duško Šarić, Bajić i Klisura.

U kratkoj izjavi za Radio Slobodna Evropa, pravni zastupnik porodice Šarić, pljevljski advokat Josif Mićković je potvrdio da je Duško Šarić, brat prvooptuženog za šverc kokaina iz Južne Amerike Darka Šarića, uhapšen u noćašnjoj akciji policije u Pljevljima i da je zadržan u pritvoru

"Mogu da vam potvrdim samo informaciju da je gospodin Šarić zadržan i ništa drugo," rekao je Mićković.

Akcija "Šah mat"

Uprava policije je navela da će aktivnosti na pronalasku i lišenju slobode lica koja se potražuju Interpolovim potjernicama biti nastavljene narednih dana. Jučerašnja akcija predstavlja nastavak dosadašnjih hapšenja kao što su Duško Mićunović koji je već izručen Italiji i drugih hapšenja i zapljena droge.

H
apšenje Duška Šarića se dovodi u vezu sa nedavnim boravkom italijanskog tužioca Pjetra Grasa u Crnoj Gori, koji, između ostalih, vodi istragu protiv uhapšenih u akciji "Šah mat".

S obzirom da je Duško Šarić crnogorski državljanin, Interpol iz Rima je dostavio dokumentaciju crnogorskim nadležnim organima i iskazanu spremnost italijanskih pravosudnih organa da ustupe predmet protiv Duška Šarića, pa će stoga uz krivičnu prijavu šarić biti predat nadležnom tužilaštvu.

Ministar Radović je rekao novinarima u Budvi da će ministarstvo biti obavješteno o hapšenju ukoliko je hapšenje vezano za izručenje drugoj državi.

O hapšenju Duška Šarića nisu zvanično upoznati ni ministar pravde Miraš Radović niti predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

"Nijesam oficijelno upoznat o hapšenju i razlozima hapšenja. Želim da vas upoznam da se Ministarstvo pravde upoznaje sa lišavanjem slobode samo u situaciji ako je lice, koje je lišeno slobode subject ekstradicionog postupka. Koji je razlog hapšenja ne znamo a ministarstvo se upoznaje od suda kada sud odredi pritvor prema licu lišenom slobode, upoznaje se kako bi uspostavilo komunikaciju sa drugom državom, ukoliko se lice nalazi na potjernici Interpola. Ja zaista u ovom slučaju ne znam razlog jer minstarstvo do sada nije oficijelno obaviješteno," rekao je Radović.

I predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je takođe o hapšenju Duška Šarića upoznata isključivo posredstvom medija.

"Vi znate da predsjednik Vrhovnog suda, apsolutno niti je ovlašten niti je neko drugi ovlašten da ga obavještava o potjernicama Interpola i obavezama koje Uprava policije koje ima odraditi po tim potjernicama. Znate kako ide procedura ekstradicije . Porcedura će se sprovesti, utvrdiće se razlozi, motivi i konačno donijeti odluka,"
rekla je Medenica.

Prema pisanju medija, Duško Šarić je je vlasnik diskoteke-restorana Municipijum u Pljevljima, kao i špeditersko-prevozničke firme Šmid produkt.
Osnivač je i preduzeća Mat kompani, i vlasnik FK Rudar iz Pljevalja.

XS
SM
MD
LG