Dostupni linkovi

Divljanje srpskih navijača prekinulo utakmicu u Đenovi




Iva Martinović

Zbog novog divljanja “navijača” iz Srbije, prekinut je meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Srbija-Italija u Đenovi.

Prethodno je grupa navijača napala golmana srpske reprezentacije Vladimira Stojkovića.

Incidenti su počeli ispred tribina stadiona u Đenovi. Kako javljaju beogradski izveštači, u autobus kojim su srpski reprezentativci došli na stadion u Đenovi upala je grupa navijača, koji su, noseći upaljene baklje, pokušali da napadnu Stojkovića.

Golman srpske reprezentacije izbegao je linč pošto su mu u odbranu stali drugi reprezentativci.

Navijači su pretili Stojkoviću i pevali pogrdne pesme, navodeći da će mu "na grobu upaliti sveću". Golman je posle incidenta odbio da brani za srpsku reprezentaciju, a huligani su divljanje nastavili na stadionu "Luiđi Feraris".

Sa dela tribina su letele baklje, dimne bombe i druge predmete na teren. Zato je škotski sudija odlučio da igrače oba tima vrati u svlačionice, a umesto njih su na teren izašli kordoni karabinjera.

Divljanje srpskih navijača
Ni apel srpskih reprezentativaca, koji su ponovo izašli na teren, nije smirio huligane na tribinama. Pošto su himne intonirane, a utakmica pola sata posle zakazanog termina i počela, nove baklje poletele su sa tribina na teren "Luiđi Ferarisa", pa je škotski sudija Krejg Tomson ponovo prekinuo meč.

Navijači su uništili deo tribina na kojima su se nalazili, polomili stakla, a nekoliko stolica našlo se u njihovim rukama.

U MUP-u Srbije za B92 je rečeno da su spremni da pruže svu potrebnu pomoć italijanskoj policiji, ako to bude zatraženo. Istovremeno, policija navodi da će osigurati da se ne dozvoli huliganima da prilikom povratka u Srbiju pričine materijalnu štetu i ugroze bezbednost.

Napad na golmana reprezentacije biće predmet posebne istrage.

Analitičari procenjuju da je reč o nastavku onoga što se u nedelju događalo u Beogradu, kada su se huligani, iskoristivši Paradu ponosa, sukobili sa policijom i demolirali centar prestonice.

U neredima je povređeno više od 140 osoba, dok je više od 250 privedeno. Sud je već odredio pritvor za 66 osoba, a u beogradskoj Palati pravde čitav dan su trajala saslušanja huligana koji su uhapšeni tokom nedeljnih nereda.

Ustavni sud Srbije u sredu održava pripremnu sednicu o zahtevu zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa.

Radovanović je još 16. oktobra prošle godine podneo predlog za zabranu delovanja ekstremnih navijačkih podgrupa klubova Partizan, Crvena zvezda i Rad.
XS
SM
MD
LG