Dostupni linkovi

Crnogorci najviše vjeruju Mugoši


Poslanik u crnogorskom Parlamentu i gradonačelnik Podgorice Momir Mugoša. Foto: Savo Prelević,
Poslanik u crnogorskom Parlamentu i gradonačelnik Podgorice Momir Mugoša. Foto: Savo Prelević,
Prema istraživanju Crnogorske kulturne mreže (CKM) o povjerenju u Skupštinu Crne Gore, građani najviše vjeruju poslaniku DPS i gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši.

Gotovo trećina anketiranih nema povjerenja u crnogorski parlament i njegove predstavnike. Metodolog Miloš Bešić dovodi u pitanje reprezentativnost uzorka jer je većina anketiranih glasala putem Facebooka.

Mugoša je od 81 poslanika dobio najviše glasova, 965, ili 14 posto. No, neki bi tu pobjedu nazvali pirovom jer su Mugoša ali i njegove kolege, i iz vlasti i iz opozicije osvojili mali broj od ukupno 6.943 glasova.

Aleksandar Damjanović: Izvještaji sa terena su ukazivali na to da su građani nezadovoljni kakvu komunikaciju imaju sa svojim predstavnicima u Skupštini
Predstavnik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović ukazuje na veliko nepovjerenje građana u poslanike u parlament.

"Dvadeset sedam posto anketiranih uopšte nema povjerenje u poslanike. Izvještaji sa terena su ukazivali na to da su građani nezadovoljni kakvu komunikaciju imaju sa svojim predstavnicima u Skupštini. Kada im se obraćaju ne dobijaju odgovor. Žale se i da se o njima ne vodi računa osim u slučaju prije izbora kada im trebaju njihovi glasovi," kaže Damjanović.

Anketom je bilo obuhvaćeno 6.943 građanina od čega je velika većina, njih 4.683 glasalo putem sajta CKM ili Facebooka.

Metodolog Miloš Bešić kaže da su istraživanja putem socijalnih mreža sporna jer u slučaju Crne Gore isključuju stariju populaciju koja gotovo da i ne koristi Internet a najpozvanija je da govori o povjerenju u poslanike:

"Jednostavno mora da se zna da imamo jednu disproporciju u korišćenju Interneta od strane različitih kategorija stanovništva. Mladi i obrazovaniji u mnogo većoj mjeri koriste internet i u mnogo većoj mjeri imaju profile na Fejsbuku nego što je riječ o starijim i neobrazovanijim ljudima, naročito onima koji su u ruralnim sredinama. Svako istraživanje, bez obzira na broj ispitanika, koje se oslanja na društvene mreže ne može se reći da je reprezentativno za temu o kojoj se radi jer ste vi isključili jedan dio populacije, isključili ste mogućnost da vam oni kažu šta misle o toj tematici. Onog trenutka kada to napravite vi imate podatak koji se ne može smatrati reprezentativnim."

Dva gradonačelnika

Istraživači Crnogorske kulturne mreže od građana u anketi nijesu tražili da ocjenjuju rad poslanika, odnosno koliko su aktivni.

Momir Mugoša i premijer Crne Gore Milo Đukanović, 16. maj 2010. Foto: Savo Prelević
U MANS-u, koji kroz redovne izvještaje prati aktivnost poslanika, primjećuju određene paradokse u odnosu povjerenja, sa jedne, i aktivnosti poslanika, sa druge strane.

Vuk Maraš objašnjava visok plasman dva poslanika - gradonačelnika:

"Prvi je poslanik Miomir Mugoša, koji u parlamentu Crne Gore po posljednjim mjerenjima MANS-a zauzima srednju poziciju ili je čak ispod te srednje pozicije po aktivnosti. Mugoša je aktivan samo u onim pitanjima koja se tiču lokalne samouprave. Takođe, na trećem mjestu je jedan predsjednik opštine, Tarzan Milošević, koji se takođe najviše bavi pitanjima o lokalnoj samoupravi. Mislim da je pitanje povjerenja u poslanike u konkretnom slučaju više pitanje povjerenja u njihove druge funkcije koje obavljaju, te da ih građani više percipiraju kroz to kao gradonačelnike nego kao poslanike."
Mugoša će biće nagrađen: Na dresu će pisati Mugoša 1, Parlament of Montenegro

U MANS-u , međutim navode i primjer iz istraživanja Crnogorske kulturne mreže gdje su se gotovo poklopili povjerenje u poslanika i njegova aktivnost:

"Drugi po istraživanju je poslanik PZP Branko Radulović. On je po posljednjem izvještaju MANS-a za 2009 . godinu zaista bio najaktivniji poslanik i to mi ima logike jer samim tim što uzimate najviše vremena na plenarnim zasjedanjima gdje vas javnost percipira da ste najviše aktivni i samim tim gradi neko povjerenje prema vama."

Mugoša će biće nagrađen za to što mu, prema istraživanju CKM-a, građani više vjeruju od drugih poslanika.

"Dobiće navijački dres Crne Gore, koji će biti uokviren. Na dresu će pisati Mugoša 1, Parlament of Montenegro," rekao je Damjanović.
XS
SM
MD
LG