Dostupni linkovi

Podgorica osporava zaključke studije o korupciji


Sjedište Vlade Crne Gore
Srđan Janković

Iako ga osporavaju državne institucije su danas urgantno reagovale na zaključke USAID-a o stanju korupcije u Crnoj Gori. Nakon objavljivanja studije u kojoj je ocijenjeno da državni organi ne sprovode borbu protiv korupcije državne institucije organizovale su sastanke i konferencije na kojime su ponovili tvrdnje da u Crnoj Gori postoji borba protiv korupcije. Oglasili su se: Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije, policija i Uprava za antikrupcijsku inicijativu.

U toku šestomjesečne kampanje policije i Uprave za antikorupciju tokom koje su građani ohrabrivani da prijave korupciju prijavljeno je 28 slučajeva, a od toga u 7 slučajeva je podnesena krivična prijava. Ovaj rezultat je proglašen velikim uspjehom, a na pitanje kolika je šteta pričinjena državi i privatnim licima u prijavljenim slučajevima krupcije rukovodilac Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Rajko Malović nije mogao da da precizan odgovor:

"U odnosu na ove prijave koje tretiraju primanje mita raspon se kreće od sto eura pa do nekoliko hiljada eura. U odnosu na zloupotrebe šteta je veća. Ja ne znam precizno podatke tako da ne bih htio da vas pogrešno informišem, uglavnom, u odnosu na primanje mita i davanje mita kreće se ta cijena od sto eura pa do nekoliko desetina hiljada".

Prezentacija kampnje u kojoj je policija pozvala građane da prijave slučejeve korupcije došla je odmah nakon USAID-ovog izvještaja o borbi protiv korupcije u Crnoj Gori u kojem je zaključeno da su crnogorski državni službenici visoko politizovani i pate od nedostatka profesionalizma, velikim dijelom zbog raširenog korišćenja ličnih veza, nepotizma i favorizovanja u političkom životu. A pošto zvaničnici vjeruju da nema kontrole oni se osjećaju povlašćenim da zloupotrebaljavaju svoju vlast radi lične i privatne koristi i javni zvaničnici generalno rade nekažnjeno jer nema kontrole rada državnih institucija niti se primjenjuju zakoni protiv korupcije, navodi se u izvještaju USAID-a. Direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković je ponovila ocjenu da izvještaj USAID-a ima netačne i nepotpune podatke, te da se oslanja na nevladine organizacije u Crnoj Gori koje imaju negativan stav državnih organa u borbri protiv korupcije:

"Smatram da ta procjena koju su učinjela tri nezavisna eksperta koje je USAID angažovao se zasniva većinom na dokumentima iz prethodnog perioda i da sadrži brojne netačne, neutemeljene konstatacije i u tom smislu sam se juče izjasnila o tome dokumentu".

Nakon USAID-ovog izvještaja sastala se i Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije koja je usvojila pet izvještaj o realizaciji mjera iz inoviranog akcionog plana za sprovođenje programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. U inoviranom akcionom planu ima ukupno 310 mjera koje je potrebno realizovati, kako je rečeno, do kraja 2009. Vesna Ratković je saopštila da su pozitivne rezultate u borbi protiv korupcije potvrdile i institucije Evropske unije. Odgovarajući na pitanje kakvi su uspjesi policije u borbi protiv visoke korupcije na kojima se posebno insistira u izvještaju USAID-a šef policije za organizovani kriminal i korupciju Rajko Malović je rekao da ne razlikuje visoku i nisku korupciju i to objasnio:

"Ja ne znam da li i šta vi prepoznajete kao visoku korupciju. Ako za vas nije visoka korupcija da vam uhapsim sudiju Višeg suda, to u nekoj civilizovanoj državi kojoj težimo mi i mislimo da pripadamo tim državama za njih je to neka funkcija gdje prosto vam je čast da upoznate jednog sudiju, recimo, Višeg suda ili eventualno nekog sekretara opštine ili nekog potpredsjednika opštine u dijelu katastarskih pitanja ili katastra. Tu se znači radi o visokoj korupciji. Mogu slobodno da vam kažem da se tu radi o visokoj korupciji, a pored toga, bavimo se niskom,odnosno malom i visokom korupcijom. Nema razlike u našem radu".

Dimitrije Jovićević

U izvještaju eksperata koji su za potrebe USAID-a ocjenjivali spremnost Crna Gore da se bori protiv korupcije navodi se kako je i u oblasti prostornog planiranja i izgradnji objakata korupcija raširena na svim nivoima. USAID-iju su preporučili da finansijski ne podrži vrh ministarstva sa Branimirom Gvozdenovićem na čelu. U tom ministarstvu za sada nema reakcija, dok u MANS-u ističu kako takav izvještaj odgovara stvarnom stanju.

U studiji koju je naručila Američka agencija za međunarodni razvoj USAID ističe se kako u vrhu ministarstva koje se bavi uređenjem prostora i izgradnjom objekata nema volje da se uhvate u koštac sa korupcijom koja je, kako se navodi, raširena na svim nivoima. Kao poseban primjer za to navodi se jug Crne Gore i opština Budva. U izvještaju se navodi da je korupcija u prostornom planiranju toliko dobro poznata, a malo se radi na njoj, da se mora posumnjati u saučesništvo na visokim nivoima vlasti. Tim stručnjaka Menadžent Sistem Internešenel-a u Sektoru za prostorno planiranje u ministarstvu Branimira Gvozdenovića navodno nije naišao na predusretljivost i sagovornika za koje se kaže da su bili vidno pod stresom, nijesu dobijali odgovore na postavljena pitanja. Komentar na ovakav izvještaj u Ministarstvu urbanizma i uređenja prostora nijesmo uspjeli da dobijemo. U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora koja se godinama bavi slučajevima korupcije u građevinarstvu nijesu iznenađeni rezultatima do kojih je došao tim inostranih stručnjaka. Dejan Milovac:

"Mi smo imali prošle godine nekoliko slučajeva koji su morali ukazati na to da apsolutno ne postoji ta politička volja s jedne strane i sa druge ne postoje institucije koje mogu da zaštite javni interes, počev od samog ministarstva, preko tužilaštva i same policije. Ja ću podsjetiti da postoji nekoliko krivičnih prijava koje je MANS podnio u zadnjih nekoliko godina koje se upravo odnose na problem urbanizma gdje su štete po javni budžet koje se mogu mjeriti sada već milionima eura, od nenaplaćenih kazni do devastiranog prostora i jednostavno, od svega onoga što su investitori neometani inspekcijama uspjeli da urade. Ja u potpunosti razumijem da inspektor koji dođe na gradilište, iako po zakonu ima ovlašćenje da naredi i pečaćenje objekta i rušenje objekta, on to ne može da uradi jer ne postoji odluka na višem nivou".

Milovac smatra kako Ministarstvo uređenja prostora ne može imati velike primjedbe na izvještaj jer ih u tome demantuje veliki broj nelegalnih objekata kao i činjenica da nijedan veliki slučaj korupcije nije doveden do kraja niti ima pravosnažnih presuda za nelegalnu gradnju:

"Tako da ministarstvo ne može kao što druge institucije u drugim oblastima mogu fingirati neko bolje stanje od onoga koje je. Svakako, ono što je preporuka i MANS i ono što mi u našim izvještajima u slučajevima krivičnih prijava preporučujemo jeste da se korupcija sankcioniše od samog vrha, tako da će i da administrativna korupcija biti veoma smanjena ako jedan građevinski inspektor shvati da i ministar može da odgovara za ono što nije uradio".

Tim stručnjaka koji je uradio studiju o korupciji savjetuje USAID-u da u ovom trenutku finansijski podrži program borbe protiv te pojave samo na najnižem nivou u resornom ministarstvu i to u programu zaštite inspektora od kojih, kako se ističe, neki spremni da rade svoj posao pod uslovom da su dovoljno zaštićeni. Pomoć bi bila proširena samo u slučaju, kako se navodi, značajnih novih dokaza o političkoj volji ministarstva da se bavi jasnim problemima korupcije u prostornom planiranju.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG