Dostupni linkovi

Vlast nema volje za antikorupcijsku borbu


Premijer Crne Gore Milo Đukanović za vrijeme skupštinskog zasjedanja
Crnogorski zvaničnici zloupotrebljavaju moć radi lične ili privatne koristi i prolaze nekažnjeno jer nema kontrole državnih institucija niti se primjenjuju zakoni za borbu protiv korupcije, zaključak je studije o korupciji u Crnoj Gori koja je urađena za USAID, agenciju za razvoj Sjedinjenih Američkih Država.

Crnogorski državni službenici su visoko politizovani i pate od nedostatka profesionalizma velikim dijelom zbog raširenog korišćenja ličnih veza, nepotizma i favorizovanja u političkom životu, stoji u studiji koju je za USAID uradio Mangement System International.

U većini institucija vlasti nijesu uspostavljeni odgovarajući mehanizmi kontrole i nadzora kako bi se obezbijedilo polaganje računa i zbog toga zvaničnici rade nekažnjeno, stoji u studiji.

Studija procjenjuje da je političko rukovodstvo voljno da usvoji zakone i formira institucije koje međunarodna zajednica zahtijeva kao preduslov za antikorupcijski program ali i da nema volje da primjeni i nametne odredbe kako bi imale vidljiv uticaj na korupciju na visokom i niskom nivou.

Političke i ekonomske elite su povezane sa tajnim mrežema koje počivaju na podjeli koristi od korupcije, odnosno korupcija se kontroliše odozgo, a plijen se dijeli unutar klanova na osnovu porodičnih, prijateljskih i regionalnih veza, navodi se u analizi.

Direktorka Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković kaže da izvještaj USAD-a ne odražava realno stanje korupcije u Crnoj Gori jer, ne tretira pozitivne napore institucija:

"Taj se izvještaj većinom zasniva na izvještajima i konstatacijama iz prethodnih godina koje su činjene, a sadašnje stanje mislim da je mnogo različito. Doduše, u izvještaju se pominju i podaci o ispunjenim, recimo, greko preporukama, ali se ti pozitivni pomaci, odnosno pozitivni rezultati ne kvalifikuju," rekla je Ratković.

Pravosuđe zavisi od Vlade

Ona je, ipak, rekla da Uprava neće reagovati na izvještaj i osporiti njegove navode.

"Ne. Zbog toga što je USAID zatražio ovo istraživanje kako bi evenutalno nepravio neki program podrške nekome od subjekata u Crnoj Gori koji se bave antikorupcijskim aktivnostima,E rekla je Ratković.

Izvršna dirktorka Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović ocjenjuje da izvještaj pokazuje realnu sluku Crne Gore, odnosno ukazuje na izuzetno izražen problem korupcije i ignorantski odnos institucija prema tom problemu:

"Zaista mislim da ovaj izvještaj potencira taj ključni problem s kojim se mi srećemo, a to je nedostatak političke volje sistema da se bori sam protiv sebe, odnosno onih koji se nalaze na vrhu tih institucija, a koji su najviše korumpirani. Ja ne očekujem da će i ovaj izvještaj kao ni mnogi drugi uticati na povećanje političke volje kod pojedinaca koji su korumpirani, a koji su u vrhu sistema, ali očekujem da će on zaista doprinijeti jednom snažnom pritisku koji de fakto postoji i biće još snažniji kada govorimo o međunarodnoj zajednici, a zaista se nadam kada je u pitanju i naša javnost," rekla je Ćalović.

U izvještaju se navodi da među faktorima koji bi pomogli kontroli korupcije je označen državni tužilac za korupciju i organizovani kriminal.

Predsjednik senata Udruženja pravnika Stanko Marić kaže da i tužilaštvo i sudstvo u mnogim oblastima zavise od Vlade i šefa sudske vlasti:

"Svaki sud je za sebe potrošačka jedinica i državni organ i svaki treba da ima svoj budžet, međutim, u našem slučaju to nije. Nego šef sudske vlasti raspolaže budžetom, pa samim tim kontroliše rad čitavog pravosuđa. Još jedna značajna kontrola svih sudija je kroz rješavanje stambanih pitanja, to je životno pitanje, koje je još u ingerenciji i Vlade i šefa sudske vlasti, tako da kod tih činjenica situacija je još gora u tužilaštvu i kod postojanja takvog načina izbora i kontrole od izvršne vlasti preko dva šefa tužilačke sudske vlasti i jednostavno, borba protiv korupcije i vladavina prava u Crnoj Gori nije moguća," rekao je Marić.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG