Dostupni linkovi

Ren uručio Đukanoviću upitnik za članstvo


Ren uručuje Đukanoviću upitnik za članstvo
Ren uručuje Đukanoviću upitnik za članstvo

Premijer je rekao da Crnoj Gori predstoji težak posao, ali da očekuje zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU sredinom naredne godine

Evropski komesar za proširenje Oli Ren predao je u srijedu uveče u Podgorici crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću Upitnik Evropske komisije za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Uručujući Upitnik, koji sadrži 2178 pitanja na 368 strana, Ren je rekao da se radi o značajnoj prekretnici na evropskom putu Crne Gore i da predstavlja dokaz da i male zemlje, ako udruže sve snage, mogu uspješno da koračaju evropskim putem.

“Mi smo spremni da vam pomognemo u svim fazama ovog procesa. Vrlo je bitan kvalitet odgovora i efikasnost u davanju odgovora kako bi Evropska komisija mogla da da jednu poštenu, korektnu procjenu spremnosti Crne Gore. U sljedećoj fazi evropskih integracija lopta je u vašem dvorištu. Ja sam siguran da ćete vi sa uspjehom obaviti ovaj posao,” rekao je komesar.

Đukanović je na ceremoniji uručivanja obećao da će odgovor crnogorske administracije biti vjerodostojan i kvalitetan, jer od toga zavisi definisanje i dinamika davanja procjene spremnosti Crne Gore.

On je također rekao da je svjestan težine posla koji čeka Crnu Goru.

”Možemo govoriti da su pred Crnom Gorom relativno veći i složeniji zahtjevi usklađivanja u svim oblastima evropskog zakonodavstva i ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma. To nas ne obeshrabruje. Naprotiv. To je za nas dodatni podsticaj, jer smo opredjeljeni da Crna Gora bude u potpunosti spremna da do završetka pristupnih pregovora preuzme sve obaveze članstva.”

U crnogorskoj vladi očekuju da će Crna Gora do polovine naredne godine dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o sposobnosti države da počne pregovore o članstvu u EU.

Ceremonija predaje Upitnika održana je u Vili Gorica, a prisustvovali su najviši državni funkcioneri, predstavnici svih parlamentarnih stranaka i članovi diplomatskog kora.
XS
SM
MD
LG