Dostupni linkovi

Deklaracija o Srebrenici podijelila Skupštinu


Montenegro -- Parliament session, Prime Minister Milo Djukanovic, Podgorica, 09Jun2009
Montenegro -- Parliament session, Prime Minister Milo Djukanovic, Podgorica, 09Jun2009

Crnogorska opozicija smatra deklaraciju političkim marketingom vladajuće koalicije i traži osudu svih zločina u bivšoj Jugoslaviie

Podnošenje deklaracije u Skupštini Crne Gore kojom bi trebalo da bude osuđen zločin nad civilima u Srebrenici podijelilo je opozicione partije u crnogorskom parlamentu.

Dok jedan dio prihvata inicijativu Socijaldemokratske partije i Demokratske partije socijalista, drugi dio opozicionih stranaka ocjenjuje da bi deklaracija trebalo da se odnosi na sve zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Komentarišući deklaraciju vladajuće koalicije kojom će Skupština Crne Gore osuditi zločin nad civilima u Srebrenici članica Koordinacijskog vijeća regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije Daliborka Uljarević ocjenjuje pozitivnim jer će pitanje suočavanje s prošlošću biti otvoreno u parlamentu:

"Dugo se ovo pitanje potiskivalo u našem ambijentu, ali posljednje poruke koje smo dobili od strane Evropske unije upućuju na to, da bez djelotvornog suočavanja sa prošlošću ne možemo graditi ni održivu budućnost. Nedavno nam je i Pjer Mirel na Petom regionalnom forumu o tranzicionoj pravdi u postjugoslovenskim zemljama koji je organizovan u ime Rekoma rekao, da napredak zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija i članstvo u Evropskoj uniji zavisi od tranzicione pravde, odnosno počevši od toga kako se suočavamo sa pitanjem ratnih zločina i u tom svijetlu ja mislim da je ova deklaracija veoma važna uz naglasak da ona podrazumijeva i puno usvajanje rezolucije evropskog parlamenta o Srebrenici".

"I opozicioni Pokret za promjen u potpunosti podržava deklaraciju, iako dolazi od vladajuće većine", kaže Branka Bošnjak, podsjećajući da je sličan predlog podnijela i Grupa za promjene koja je prethodila osnivanju stranke:

"Ja ne znam koliko se građani sjećaju, ali mi smo još kao Grupa za promjene 2005. godine predlagali da Skupština Crne Gore donese neku deklaraciju u kojoj ćemo se odrediti prema ratnim zločinima na tlu bivše Jugoslavije, uključujući i ratni zločin u Srebrenici, tako da mi u potpunosti podržavamo donošenje ove deklaracije bez obzira što ona dolazi od vladajuće većine jer ne ponašamo se kao oni već mislimo da sve što je dobro i bilo od koga da dolazi mi ćemo je podržati. Tako da Pokret za promjene nema problema i podržaće ovu deklaraciju koja u ustvari poštovanje deklaracije koju donose Evropljani".

Socijalistička narodna partija prihvata sve rezolucije koje su usvojile evropske institucije vezano za zločin u Srebrenici, kaže funkcioner ove partije Predrag Bulatović, ocjenjujući da deklaracija o Srebrenici koja se našla na dnevnom redu parlamenta predstavlja zloupotrebu rezolucije evropskog parlamenta o Srebrenici. Prema riječima Bulatovića deklaracija predstavlja politički marketing predlagača Socijaldemokratske partije, a da bi za SNP bila prihvatljiva deklaracija ona mora da se proširi na sve ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije:

"Prepoznajemo u ovom tekstu Socijaldemokratske partije koja se zove građanska partija zloupotrebu stradanja muslimana bošnjaka u Srebrenici, zaboravljajući stradanja pri tome drugih pripadnika naroda kako u Bosni i Hercegovini tako na teritoriji čitave SFRJ. Mi smatramo da ako je neophodno da se bavimo pitanjima ratnih zločinan onda treba da se bavimo na jedan principijelan i korektan način da stradanja u Srebrenici ne bude osnova za političke manipulacije jedna partije u ovom slučaju to je Socijaldemokratska partija. Ovakav tekst kakav su oni podržali ne održava duh onoga što je dato u evropskom parlamentu i on ima svoju unutrašnju političku zloupotrebu koja je za SNP neprihvatljiva. Ako se koriguje tekst i potpuno bude posvećen pitanjima ratnih zločina i onome što je učinjeno na ovom prostorima da se oni nikad ne ponove to je već nešto drugo, ali ovaj tekst mi ne možemo prihvatiti".

Nova srpska demokratija smatra da bi trebalo osuditi sve zločine koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije. Potpredsjednik Goran Danilović smatra da bi suštinsko pomirenje predstavljala deklaracija u kojoj bi bili osuđeni svi zločini kako oni počinjeni tokom devedesetih tako i oni počinjeni tokom Drugog svjetskog rata:

"Mogli bismo uraditi, ukoliko želimo, suštinski pomirenje i novo razumijevanje među narodima na ovim prostorima. Mogli bismo to učiniti, ali nikako ne pristajemo na to da se iz korpusa mnoštva zločina izdvoji jedan, ma koliko bio veliki. Nego stvar moramo posmatrati zajednički i ne smijemo zločin tretirati kao zločin samo zbog toga što je negdje stradalo pet, deset ili hiljadu, dvije ili tri više. I tri hiljade i pet hiljada i osam hiljada i trista bez presude ubijenih su zločin koji nikad neće zatvarati ni te ljude organi nadležni moraju naći, tim ljudima se mora suditi".
XS
SM
MD
LG