Dostupni linkovi

Biznis forum: Crna Gora i Srbija moraju unaprijediti saradnju


Boris Tadić i Filip Vujanović na Forumu privrednika Crne Gore i Srbije, Podgorica, 19. novembar 2010
Predsjednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Boris Tadić, otvorili su u crnogorskoj Privrednoj komori Forum privrednika Crne Gore i Srbije, tokom koje je naglašena potreba unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje.

"Za Crnu Goru, Srbija je najvažniji strateški, ekonomski partner", rekao je Vujanović.

Otvarajući Forum, Vujanović je glavne razloge zbog kojih je za Crnu Goru važna saradnja sa Srbijom naveo saobraćajnu infrastrukturu, odnosno, putnu i željezničku mrežu, investicije i turizam, a kao glavni problem spoljno-trgovinski deficit Crne Gore u robnoj razmjeni.

Boris Tadić i Filip Vujanović na susretu privrednika, Podgorica, 19. novembar 2010
"Naša Privredna komora, preduzeća i preduzetnici treba da učine sve da smo što prisutniji na srpskom tržištu, a Srbija jednako kao i Crna Gora da otvori svoje tržište kako bi naša saradnja iskazala veličinu i dobar sadržaj," rekao je Vujanović.

"Ekonomija je fundamentalno pitanje", rekao je Tadić, istakavši da je "u ovom trenutku, najvažnije utemeljenje odnosa upravo na ekonomskoj saradnji".

Tadić je, ocijenivši da je unapređenje saobraćajne infrastrukture jedno od ključnih razvojnih pitanja, rekao da nije zadovoljan dinamikom izvođenja radova na drumskom koridoru Bar-Beograd, i da Srbija nema snage da sama isfinansira taj projekat.

"Pažnju treba fokusirati na željeznički saobraćaj, jer je taj projekat najisplativiji", rekao je Tadić.

"Čitav privredni ambijent od Bara preko Podgorice do Beograda vidim u simboličkom smislu vidim upravo u toj Luci Bar, u pruzi koja nas povezuje i potom da bude iskorišten, ne samo kao jedna tačka u tom transportnom koridoru do Temišvara, nego kao i jedna tačka koja povezuje Crno more, preko Dunava sa Jadranskim morem, što bi Crnu Goru i Srbiju stavilo u središte svih transportnih i trgovinskih pravaca," rekao je Tadić.

Forum privrednika Crne Gore i Srbije, Podgorica, 19. novembar 2010
"Razvijanje i jačanje regionalne ekonomije je prioritet", rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, koji je govorio o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije.

Željeznice, putevi, energija

Kao konkretne projekte, Bugarin je naveo: rekonstrukciju željeznice Bar-Beograd i Luke Bar, proširenje i modernizaciju puteva u obije zemlje i zajedničke elektro-energetske projekte.

"Srpske investicije u Crnoj Gori dostigle su značajan nivo od preko 200 miliona eura ali to nije limit i u svakom slučaju jačanje regionalne ekonomije, zajedničke investicije srpskih privrednika u Crnoj Gori i crnogorskih u Srbiji treba da budu motiv, pokretač i naravno jedan od razloga zbog čega se ovaj biznis forum danas i održava ovđe," rekao je Bugarin.

Srbija je i prema zvaničnoj statistici, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore, dok je Crna Gora četvrta, po značaju, za Srbiju.

Iz Srbije se, prema podacima Privredne komore Crne Gore, najviše uvoze: mlijeko i mlječni proizvodi, mineralna goriva, piće, životinje, plastične mase i namještaj, dok su glavni proizvodi koji iz Crne Gore odu za Srbiju aluminijum, mineralna goriva, farmaceutski proizvodi, piće, meso,
Pod uticajem svjetske ekonomske krize došlo je do smanjenja uvoza srbijanskih proizvoda u Crnu Goru.
gvožđe i čelik.

U crnogorskoj Privrednoj komori kažu da je 2009. godine zaustavljen rast deficita u razmjeni sa Srbijom, jer je pod uticajem svjetske ekonomske krize došlo do smanjenja uvoza srbijanskih proizvoda.

U prvih devet mjeseci ove godine, Crna Gora i Srbija su razmijenile proizvoda za skoro 375 miliona eura. Crnogorski izvoz, u istom periodu, vrijedi 52 miliona eura, dok je iz Srbije uvezeno preko 320 miliona. Ostvaren je deficit od 270 miliona eura, odnosno, pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega 16 odsto.

Za razliku od ostalih, koji su naglašavali potrebu unapređenja ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije, predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je, ocijenivši saradnju kao dobru, govorio o vidovima dosadašnje saradnje, kojoj će doprinijeti i Kancelarija Privredne komore Srbije koja se danas otvara u Podgorici.

"Dobra veza nije samo na bilateralnom niovu. Naša saradnja je visoko kvalitetena i kroz rad komorskih asocijacija na regionalnom i evropskom nivou. Brojni su i projekti sa nivoa EU u kojima zajedno učestvujemo a nesebičan prenos dobre prakse i znanja kao i razmjena informacija, uvijek su bile okosnica naše saradnje. Privredna komora visoko na listi svojih prioriteta ima razvoj i rad svoje kancelarije u Beogradu. Današnje otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u Podgorici vidim kao dobru mogućnost nastavka i unaprjeđenja privredne saradnje i radujem se zbog početka njenog rada," rekao je Mijušković.
XS
SM
MD
LG