Dostupni linkovi

BiH pozdravlja oslobađanje Jurišića od "političke" krivice


Protest podrške Iliji Jurišiću u Tuzli u novemberu 2009. godine
Protest podrške Iliji Jurišiću u Tuzli u novemberu 2009. godine
U Bosni i Hercegovini su zadovoljni odlukom Apelacionog suda u Beogradu da seukine prvostepena presudu kojom je bio osuđen na 12 godina za ratni zločin u slučaju Tuzlanska kolona.

Većina analitičara ocjenjuje da je ovakva sudska odluka još jednom pokazala da je slučaj Jurišić zloupotrijebljen u dnevnopolitičke svrhe.

Činjenica da je Jurišiću omogućeno da se u ponovljenom postupku brani sa slobode relaksiraće odnose Sarajeva i Beograda, tvrde zvaničnici u BiH.
Ilija Jurišić, arhivska fotografija


Današnju odluku Apelacionog suda u Beogradu sa posebnom pažnjom pratio je nekadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

On je bio jedan od 22 svjedoka koji su saslušani tokom pretresa pred Apelacionim sudom vijeća za ratne zločine u Beogradu.

"Mislim da je jasno da je Apelacioni sud upravo konstatovao da se radilo o montiranom procesu čija je presuda ukinuta i da je to potez pokušaja ispravke nepravde koja je učinjena prema Iliji Juršiću. Čini mi se da počinje pravda da zauzima svoje mjesto i ja se nadam da će u obnovljenom procesu Ilija Jurišić dokazati svoju nevinost. A najbitnije je sada što je on slobodan čovjek," rekao je Bešlagić za program Radija Slobodna Evropa:

I Tuzlaci, koji već tri godine vjeruju da je njihov sugrađanin nevin u zatvoru u Beogradu, zadovoljni su viješću koja je stigla iz Srbije.



Korak naprijed

Odluka Apelacionog suda mogla bi doprinijeti relaksiranju odnosa u regionu smatra Srđan Dizdarević iz Helsinškog komiteta BiH, no dodaje da se još jednom pokazalo da je cijeli slučaj bio politiziran:

"Nadati se je da će ovakva oslobađajuća presuda drugostepenog organa na neki način uozbiljiti pravosuđe i dovesti do toga da ono zaista bude samostalno, nezavisno i da ne vodi računa o dnevnopolitičkim interesima elite na vlasti. Ja mislim da prvo treba da dođe do principijelnog držanja dogovora unutar regije, da se jednostavno podijele ovlaštenja na način koji će biti dogovoren, da sudovi rade posao po mjesnoj nadležnosti i da se ne dozvoli da se pravosuđe koristi u bilo koju svrhu sem u ono šta mu je osnovni cilj, a to je pravda."

Sličnog je mišljenja i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj:

"Mislim da je to jedan korak naprijed ka uspostavljanju i jačanju daljeg povjerenja između dvije zemlje i mislim da je to korak u dobrom smjeru. Ono što želimo da kažemo je da je prilika se gospodin Jurišić brani sa slobode jedan korak ka rješavanju tog slučaja. Ja sam imao priliku da razgovaram sa gospodinom Jurišićem dok je još bio u zatvoru u Beogradu i mislim da u istrajavanju u dokazivanju svoje nevinosti on će na kraju i uspjeti."

Ukidanje prvostepene presude Iliji Jurišiću moglo bi da bude poruka političarima da moraju jačati nezavisno pravosuđe u svojim zemljama i da se više nijedan slučaj ne smije upotrebljavati u dnevno političke svrhe, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora Republike Srpske:

„Prije svega mislim na slučajeve procesuiranja ratnih zločina. Mislim da je u ovom slučaju na neko od političara pokušavao kontinuirano neki način da poentira, da od toga napravi političko pitanje. To svakako nije dobro. I mislim da procesuiranju ratnih zločina u regionu treba prilaziti vrlo ozbiljno, vrlo profesionalno, a i mediji i javnost i političari trebaju se uzdržati od površnih, paušalnih i ishitrenih ocjena."

Jurišić je uhapšen 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada je bio u pritvoru. Slučaj Jurišić još jednom pokazuje u kakvoj se političkoj agoniji između Beograda i Zagreba nalazi Bosna i Hercegovina, navodi profesor Rusmir Mahmutčehajić:

"Smatram da na strani bh. političkih činitelja je ogromna odgovornost da to pitanje postavljaju Beogradu i Zagrebu, da traže puteve dogovora, pregovora, otklanjanja ideologijskih posljedica, posljedica rata i da u slučaju oslobađajuće presude Apelacionog suda u Beogradu vide zapravo za to. Valja u Beogradu svim činiteljima postavljati pitanja. Moramo naći puteve dogovora, pregovora. Stare politike, koje traju 100 godina, prema ovoj zemlji su neprihvatljive i vode u agoniju, tragediju koje se tiče svih - jednako Srbije koliko i Bosne i Hercegovine."
XS
SM
MD
LG