Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U očekivanju ocene o saradnji sa Hagom


Carla Del Ponte prilikom posete Beogradu u junu 2007. godine. Arhivski snimak.

Da li od izveštaja Karle del Ponte zavisi dalji nastavak evropskih integracija? Srbija očekije pozitivan izveštaj EU bez obzira na ocene haške tužiteljice.

Glavna tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte će, kako se očekuje, 15. oktobra u Luksemburgu šefovima evropskih diplomatija neposredno preneti svoje ocene o saradnji Beograda s tribunalom u Hagu od čega zavisi dalji nastavak evropskih integracija. Usled eventualnog negativnog izveštaja prvi korak bi mogao biti odlaganje parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prvi je korak ka sticanju statusa kandidata za članstvo. Direktorka vladine kancelarije za pridruživanje Srbije EU Tanja Miščević u izjavi za naš radio kaže da očekuje ne baš pozitivan, ali u svakom slučaju povoljan izveštaj glavne tužiteljke:
„U uslovima negativnog izveštaja, ali krajnje negativnog izveštaja, gospođe Del Ponte datum parafiranja sporazuma nikako neće biti krajem meseca kao što je to bilo planirano. Čini mi se da izveštaj ne može biti potpuno negativan, jer ni sama gospođa Del Ponte nije potpuno negativna kada ocenjuje saradnju. Jeste da nema uhapšenih posle juna meseca, ali ima razmene dokumenata, ima aktivnosti. Ona će se, koliko ja znam, sutra videti sa gospodinom Renom, a 15. razgovarati sa ministrima. Potom će sa gospodinom Renom razgovarati i članovi našeg Akcionog tima, gospodin Ljajić i gospodin Vukčević - tako će komisija imati potpunu informaciju iz oba ugla.“
Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, Božidar Ðelić, u utorak, nakon sastanka u Beogradu sa ambasadorima zemalja EU, izjavio je da je "iznenađen" najavama mogućeg odlaganja parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema rečima Ðelića, sada se ne samo potpisivanje, već i parafiranje sporazuma uslovljava punom saradnjom Srbije sa Haškim tribunalom:
„Ja sam rekao ambasadorima da to nije vezano za Kosovo već je vezano za Hag i to ću reći i francuskom ministru za evropske poslove sa kim ću se sresti u petak – on će biti na tom sastanku u Briselu. Postoji rizik da u našem javnom mnjenju pomisle da se odugovlači sa sporazumom da bi se dobio neki ustupak oko Kosova, što naravno nije tačno, i bilo bi veoma loše za evropske integracije da to izgleda tako na bilo koji način.“

Karla Del Ponte, nije precizicrala da li će od EU tražiti da već sada sa Beogradom ne potpisuje sporazum ili da u nekoj kasnijoj fazi Srbiji uskrati status kandidata, ukoliko se u međuvremenu preostali optuženi ne nađu u haškom zatvoru. Međutim, ona je rekla: „Imamo dosta informacija i potvrđeno je da se u Srbiji nalazi ne samo Mladić nego i Hadžić i Župljanin. Mislim da bi državne vlasti mogle da ih uhapse ukoliko bi uradile sve što je u njihovoj moći.“ Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa sudom u Hagu, Jovan Simić, misli da je ocena Karle Del Ponte neće uticati na parafiranje sporazuma i odgovara zbog čega se glavna tužiteljka ponovo vraća tezi da vlasti mogu, a ništa ne čine u hapšenju haških begunaca:

“Ne verujem da će reći da Srbija potpuno sarađuje, ali da ima nekih pomaka. Ceo taj postupak, odnosno to njeno nezadovoljstvo zbog Mladića i Karadžića, je jedna vrsta pritiska kako bi mi poboljšali saradnju – za nju je poboljšana saradnja kada se neko od njih uhapsi. Mislim da u ovom trenutku njen izveštaj neće biti presudan i da ćemo ipak imati vremena da rešimo obaveze koje smo prihvatili. Službe rade svoj posao i sve to će jednog dana u budućnosti biti rešeno. Koliko je to daleko, videćemo.“
Glavna tužiteljka Karla del Ponte u decembru odlazi sa položaja glavnog tužioca Haškog suda.

XS
SM
MD
LG