Dostupni linkovi

Nobelovka pred sudom


Aung San Suu Kyi u Yangonu, 30.01.2008.
Aung San Suu Kyi u Yangonu, 30.01.2008.

Napoznatija burmanska opozicionarka, dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, je izvedena pred sud usprkos snažnim prosvjedima međunarodne zajednice.

Aung će se izjasniti da nije kriva, jer ona nije pozvala Johna Yettawa u posjet, izjavio je njen advokat. Vrlo je dvojbeno kako je Amerikanac mogao preplivati jezero bez problema u jednoj od najstrože čuvanih zona u Rangoonu. Slično je već pokušao jednom, u novembru prošle godine, i to bez uspjeha.

Mnogi analitičari vjeruju da je ovaj put uspio uz pomoć vojnih vlasti. Očito je da su razlozi novog mogućeg utamničenja Aung vezani uz predstojeće izbore, jer generali se i dalje boje njenog utjecaja u narodu. Vojna hunta koja vlada Burmom, današnjim Myanmarom, sprema se iduće godine na prve izbore u više od dvadeset godina. Liderka opozicije im smeta, i ako proglase Aung krivom, može biti osuđena na zatvor izmedju tri i pet godina i time eliminirana iz izborne utrke.
Vojna hunta koja vlada Burmom, današnjim Myanmarom, sprema se iduće godine na prve izbore u više od dvadeset godina. Liderka opozicije im smeta, i ako proglase Aung krivom, može biti osuđena na zatvor izmedju tri i pet godina i time eliminirana iz izborne utrke.

Žena koja je 13 godina provela, ili u zatvoru ili u kućnom pritvoru, i dalje je opasnost po režim, čak i izbore koje vojska želi održati da bi stvorila privid demokracije. Uostalom, prvi put su je zatvorili prije 19 godina kada je njena stranka osvojila izbore, koje je hunta proglasila nevažećim.

Zbog novog procesa Aung San Suu Kyi, oglasile su se i SAD, EU i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava u svijetu. Planiraju se i demonstracije u 20-tak gradova.

Sjedinjene američke države su u petak i formalno produljile sankcije protiv burmanskog režima. Javier Solana je danas izjavio da i Evropska unija razmatra da osnaži sankcije. No, za sada se nisu oglasila dva najveća burmanska susjeda, Kina, Indija, ali ni organizacija ASEAN, čiji je član Burma.

O karakteru burmanskog vojnog režima, koji je od zemlje napravio jednu od najizoliranijih država na svijetu, govori i podatak da je u vrijeme jednog od najsnažnijih ciklona koji je poharao zemlju, danima onemogućivao pristizanje humanitarne pomoći u najugroženija područja.

Hunta u zatvorima drži oko deset tisuća ljudi. Politički zatvorenici prolaze kroz najgore oblike torture i mučenja. Jedan od njih svjedočio je da je od sedam godina koliko je bio zatvoren, više od godinu dana bio u samici od svega nekoliko kvadratnih metara, bez svježeg zraka ili danjeg svijetla.
XS
SM
MD
LG