Dostupni linkovi

600 milijardi dolara za oporavak američke ekonomije


Američki dolari, ilustrativna fotografija
Američki dolari, ilustrativna fotografija
Priredila: Ena Stevanović

Američka Centralna banka je najavio u četvrtak odvažan plan kupovine stotine milijardi dolara američkih obveznica što bi ubrzalo financijski oporavak zemlje.

Američki Federalni komitet je najavio da će banka do juna iduće godine uložiti 600 milijardi dolara u državne obveznice i tako dodatno smanjiti kamatu na hipoteke i ostale dugove.

Radi se o mjesečnom stimulusu vrijednom 75 milijardi dolara koji bi omogućio građanima i kompanijama da dobiju povoljnije kredite.

Tržišni stručnjaci su sedmicama predviđali ovaj potez te su kao rezultat toga dionice američkog Dow Jones indeks dosegle najvišu razinu u protekle dvije godine (11.215), a dolar je značajno pao u odnosu na euro, britansku funtu i japanski jen.

Američka ekonomija se od juna do septembra ove godine oporavila za 2 posto što nije dovoljno za smanjenje visoke nezaposlenosti.

Većina stručnjaka smatra da je ovo posljednja šansa za njen oporavak.

Kritičari tvrde da je plan visokorizičan i ako uspije mogao bi izazvati vogromnu inflaciju, a ako ne uspije sigurno je da će naškoditi kredibilitetu banke.

Evropska Centralna banka, Engleska banka, i Japanska banka su već dogovorile sastanke na kojima će prilagoditi svoje poslovanje ovom potezu američke banke.
XS
SM
MD
LG