Dostupni linkovi

Likvor test za rano utvrđivanje Alzheimerove bolesti


Komjuterizovana tomografija glave pokazuje razliku u nalazu kod pacijenta s Alzheimerovom bolesti i kod zdravog pojedinca, arhivska fotografija
Alzheimer je neizlječiva bolest odumiranja moždanih ćelija, koja u svojoj posljednjoj fazi završava senilnošću i smrću.

Desetine milijuna ljudi širom svijeta obolilo je od nje, a naučnici se već desetljećima trude da u svojim studijama nađu način njenog dijagnosticiranja u ranoj fazi te mogućnosti liječenja. Do sada to je bilo sve.

Tim znanstvenika koji predvodi Geert de Meyer, sa Ghent univerziteta u Belgiji, u suradnji sa kolegama američkog sveučilišta tvrde da su našli pouzdan i relativno jednostavan test koji može predvidjeti Alzhaimerovu bolest prije no što njeni znaci budu evidentni.

Studija je identificirala dva posebna proteina, beta amiloidoza i tau protein, koji ako se uspješno izmjere u likvoru (cerebrospinalnoj tečnosti) mogu sa sigurnošću pokazati prisustvo Alzheimerove bolesti u 90 posto slučajeva.

Ubuduće, istraživači smatraju, biće moguće sa 100 postotnom sigurnošću identificirati one bolesnike koji imaju oštećenje pamćenja i kod kojih će se razviti Alzheimerova bolest u narednih pet godina.

“To je ono što svi čekamo, sigurno pronalaženje uzročnika bolesti’, rekao je Steven DeKosky, dekan univerziteta u Virginii.

Oprezan optimizam

Ova vijest višestruko je značajna. Naročito, imajući u vidu da je sada jedino obdukcijom, nakon smrti pacijenta, moguće sigurno potvrditi da je on zapravo imao Alzheimerovu bolest.

Pored toga, ova bolest je trenutno neizlječiva i vrijednost ovog istraživanja je identificiranje uzročnika koji bi ispravno usmjerili farmaceutsku industriju za iznalaženje novih lijekova.

Jednostavnije rečeno zaustaviti ove proteine značilo bi zaustaviti razvoj bolesti.

No ovi pronalasci još se ne mogu uzeti kao konačni. Potrebno je odgovoriti na bitna pitanja, da li rezultati dobijeni u specijalnim kliničkim uvjetima odgovaraju svakodnevnoj praksi i onom što se obavlja u “običnim” liječničkim ordinacijama.

Tu je i etički problem, da li liječnik treba reći pacijentu da odgovara profilu pacijenta kod kojeg bi se mogla u budućnosti pojaviti Alzheimerova bolest? Mnogi smatraju da će to biti individualna stvar lječnika i pacijenta.

Istraživači izvještavaju da likvor test može biti 100 posto precizan u identifikaciji bolesnika sa značajnim gubitkom pamćenja, koji su na putu u razvoju Alzheimerove bolesti.
XS
SM
MD
LG