Dostupni linkovi

Nema zubar, ima pištolj


Alexander Avanessov
Alexander Avanessov

Prvi čovjek UN-a u Podgorici, ruski diplomata Aleksandar Avanesov (Alexander Avanessov), u dopisu centrali u Njujorku opisao je Crnu Goru kao državu sa otežanim uslovima za boravak stranih državljana.

Avanesov, stalni koordinator sistema UN-a i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, za RSE je obrazložio dopis u kome se Podgorica opisuje kao provincijski grad u kome je strancima otežan život.

"Važno je da javnost bude obaviještena da je ovo interni izvještaj koji se šalje svake godine u kome se objašnjava kvalitet određenih usluga koje imaju uticaj na uslove živote za međunarodne osoblje u sjedištima organizacija. Njega redovno pripremaju organizacije UN-a u svim zemljama u kojima su prisutne. U njemu se opisuju pozitivne strane kao i ono što može predstavljati predmet zabrinutosti porodica stranaca. Činjenice koje su pomenute u članku "Vijesti" izvučene su iz šireg konteksta. Crna Gora se računa kao A destinacija, najviši rang u skladu sa odlukom Komisije UN-a za međunarodnu civilnu službu. Ovogodišnji izvještaj bilježi poboljšanja i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti. Takođe uz podršku UN-a", kaže Avanesov u saopštenju proslijeđenom na našu mail adresu.

U dopisu Avanesova koji su danas objavile podgoričke "Vijesti", a koji su ovjerili i ostali šefovi UN kancelarija u Crnoj Gori, potpisnici se centrali u Njujorku žale kako u Podgorici nema kvalitetnog voća na pijaci, zubara na evropskom nivou, kao ni dobrih električara. Avanesove kolege dodaju kako među građanima još ima naoružanih grupa i naglašavaju kako je najbliži grad sa kulturnim sadržajima za strance Beograd.

Crnogorci opasni i za volanom


Omladina vladajuće Socijaldemokratske partije najavila je za danas ciničan performans povodom dopisa Aleksandra Avanesova. Predsjednica Jelena Mitrović:

"Duboko žalimo zbog problema sa kojima se gospodin ambasador susrijeće u toku boravka i rada u Crnoj Gori i u skladu sa našim tradicionalnim crnogorskim gostoprimstvom mi smo željeli da njegov boravak u našoj državi učinimo što je mogući prijatnijim i lakšim, pa, eto, s obzirom na to da smo iz dnevne štampe saznali da, između ostalog, ima značajne probleme prilikom nabavke osnovnih kućnih potrebština kao što su: voće, sijalice, šterike, baterije i sredstva za čišćenje čiji je izbor, kako je on rekao, veoma ograničen u crnogorskim prodavnicama, mi bismo mu uručili jedan poklon potrebština za premošćavanje krize."

"Mjesta kulture su vrlo ograničena sa javnim servisima i ograničenim programima. Njihovi toaleti su nehigijenski i ponekad ne rade", navodi dalje Avanesov u dopisu na osnovu koga Komisija UN-a rangira kvalitet života u zemljama u kojima UN imaju filijale i na osnovu te kategorizacije određuju visinu naknada koje se dodjeljuju za otežane životne uslove zaposlenima.

Avanesov još tvrdi kako je milje organizovanog kriminala u Crnoj Gori ukorijenjen i predstavlja prijetnju građanima tokom obračuna kriminalnih grupa, te kako postoji skrivena tenzija ispod površine svakodnevnog života i manifestuje se agresivnim i opasnim navikama za volanom. Avanesov tvrdi da se ni voda u Podgorici za piće ne smatra čistom, "posebno u ljetnjem periodu zbog neadekvatnog sanitarnog održavanja kanalizacije i sistema cijevi".

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore nijesmo uspjeli dobiti komentar na dopis prvog čovjeka UN-a centrali u Njujorku. Tamo nam je rečeno da se sprema saopštenje koje će biti objavljeno tokom dana, te da u međuvremenu neće biti izjava za javnost. Ostali smo i bez komentara Skupštinskog odbora za međunarodne odnose i saradnju iako nam je predsjednik tog tijela Miodrag Vuković obećao komentar u dogovoreno vrijeme nije bio dostupan.

Ministarstvo inostranih poslova odbacilo je danas popodne navode iz Upitnika koji je pripremio tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori ocjenjujući da ne korespondiraju sa realnom situacijom.

"MIP je po hitnom postupku dalo instrukciju Stalnoj misiji Crne Gore pri UN da na relevatnim adresama u sjedištu UN u Njujorku skrene pažnju na kontradiktornost ocjena iz zvaničnih i internih dokumenata agencija UN u Crnoj Gori i da odbaci proizvoljnosti iznijete u tom Upitniku", rekao je agenciji MINA sekretar MIP-a Mirsad Bibović, ocjenjujuci "nepihvatljivom, i u suprotnosti sa etičkim kodeksom međunarodnih civilnih službenika, praksu da službenici UN dostavljaju Komisiji internacionalnog civilnog servisa neobjektivnu sliku stanja u bilo kojoj zemlji vođeni najvjerovatnije motivom dobijanja većih novčanih naknada”.
.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG