Dostupni linkovi

ANB negira praćenje političara i novinara


Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković, august 2010. godine
Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković, august 2010. godine
Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, dokumentom koji nosi oznaku tajnosti, obavijestili su skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu kako službenici Agencije ne prate opozicione političare, predstavnike nevladinog sektora i medija.

Takav odgovor na zahtjev koji je nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) uputila još u julu opozicioni članovi odbora i predstavnici MANS-a doživljavaju kao još jednu potvrdu poniženosti parlamenta i nedovoljne kontrole bezbjednosnih službi u Crnoj Gori.

MANSU-u se u zahtjevu pridružila grupa novinara i opozicioni političari koji su smatrali kako je neophodno kontrolno saslušanje direktora ANB-a na parlamentarnom odboru za bezbjednost.

Pošto je takav zahtjev na odboru odbijen na njegovu adresu stigao je kovertiran odgovor pod oznakom službene tajne u kome Agencija demantuje da prisluškuje i prati opozicione političare, predstavnike medija i nevladinog sektora.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović međutim takvim informacijama ne vjeruje:
Vanja Ćalović: Onda ja to mogu da shvatim jedino kao njihov pokušaj, ili da zaista na jedan vrlo očigledan način zamažu oči javnosti ili da ponize parlament


"Možda bih u to i mogla da povjerujem da je ANB odmah, kada smo joj zatražili informaciju, dala takav odgovor. Međutim, imajući u vidu da im je trebalo tri mjeseca da daju jedan tako apsurdan odgovor , a da su prethodno nama jasno i precizno objasnili da nam ne mogu dati informaciju o tome da li imaju i kakve podatke o nama i onda tri mjeseca sastavljali izvještaj , u kome, makar prema onome što sam ja vidjela iz medija, ne piše apsolutno ništa novo. Onda ja to mogu da shvatim jedino kao njihov pokušaj, ili da zaista na jedan vrlo očigledan način zamažu oči javnosti ili da ponize parlament i Odbor jer su svjesni da vladajuća većina neće insistirati na ozbiljnoj kontroli obavještajne službe."

Odgovor tajne policije koji je stigao na adresu skupštinskog odbora za bezbjednost nije iznenadio članove iz opozionih redova .

"Nijesam iznenađen. Skoro da mi padne na pamet jedna dobro medijski eksploatisana uzrečica 'tražili smo, sada slušajmo ili gledajmo'. Znao sam da se u ANB može promijeniti personalno ali suštinski nikako. Navika da se na ovakav način komunicira sa onima koji bi trebalo da kontrolišu ANB i sve druge službe, sa parlamentom je ostala ista. Ja sam do sada redovno čitao te izvještaje koji stižu iz ANB pod šiframa – tajno – strogo tajno- povjerljivo, ali zaista viče nemam snage da se ponižavam," rekao je Goran Danilović iz Nove Srpske Demokratije.

Saslušanje čelnika

Sličan stav iznosi i Nebojša Medojević iz Pokreta za Promjena. On podsjeća da je to drugi put da od ANB-a dobijaju odogovor u kome se, kako kaže ne nalazi ništa, zbog čega insistira na kontrolnom saslušanju nekadašnjeg i sadašnjeg šefa Agencije Duška Markovića i Vladana Jokovića.

Danilović smatra da prave odgovore najbolje zna Marković:

"Znam da će neki reći da služba ima kontinuitet i to smo dobro osjetili, u pravu su. Reći će i da , ako je postavljen novi direktor ne moramo saslušavati staroga ali ja bih ipak radije tako učinio. Mada, javnost treba da zna, i nadam se da smo dovoljno demokratski zreli da saslušavanjem na Odboru za bezbjednost u kojem DPS ima većinu mi ne radimo nikakav veliki posao. Na tim saslušanjima, izuzev malo kurtoazije i medijske promocije ne bude ničega više. Takođe, teško da mi na Odboru možemo nešto novo otkriti ako je Skupština dezavuisana i unižena od izvršen vlasti."

Kakav je stav članova odbora iz vladjućih partija nijesmo uspjeli da saznamo pošto nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Ćalovic iz MANS-a ipak očekuje da će makar neki poslanici vladajuće koalicije podržati incijativu za kontrolno saslušanje čelnika Agencije za Nacionalnu bezbjednost:

"Mislim da bi to bio elementarni red zbog toga što ovakvim ponašanjem, prvenstveno ANB pokazuje da ne poštuje ni sam parlamentarni odbor, jer takvo obrazloženje su mogli da im daju onoga istog dana kada su imali prvu sjednicu a ne da ih zamajavaju da će im dostaviti detaljan izvještaj i da još na takav banalan izvještaj stavljaju oznaku tajnosti. Mislim da ljudi koji drže do sebe i drže do svoje pozicije u tom odboru bi zaista trebalo da insistiraju na tome da se stvari po malo počnu raščišćavati kada je u pitanju djelovanje ANB."
XS
SM
MD
LG