Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U neredima povređeno najmanje 35 ljudi


Beograd, protesti ispred Ambasade SAD

Policija je večeras uspostavila red u centru Beograda i pred zgradama ambasada SAD i Slovenije u glavnom gradu Srbije, nakon nereda u protestima organizovanim nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Snimci protesta ispred Ambasade SAD (B92)
Najmanje 35 ljudi povređeno je u Beogradu, u neredima koji su izbili nakon objave da je Skupština Kosova proglasila nezavisnost. Veća grupa huligana napala je policiju u centru grada, razbijeni su prozori na ambasadi SAD, demolirani su slovenačka ambasada i dva Mek Donaldsova restorana, brojni izlozi, prodavnice i parkirani automobili. Napadnuto je i nekoliko novinarskih ekipa.

Incidenti u Beogradu, po proglašenju nezavisnosti Kosova, počeli su ispred američke ambasade, gde je nekoliko stotina huligana, mahom navijača, kamenicama razbilo prozore na ambasadi, a u sukobu sa policijom, koja u početku nije reagovala, povređeno je 12 ljudi. Učesnici protesta nosili su zastave Srbije i parole "Kosovo je Srbija", "Ne damo Kosovo", ali i "Spasi Srbiju i ubi se, Koštunice", "Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji", skandirali su ime bivšeg lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladića i pevali pesme posvećene Kosovu.

Pošto je policija na kraju uspela da potisne demonstrante, koji su na njih bacali kamenje, palili baklje i lomili semafore i parkirane automobile, neredi su se nastavili na ulicama u centru Beograda. Oko 30 demonstranata provalilo je u ambasadu Slovenije, demoliralo je i spalilo zastave. Celom događaju je prisustvovala policija, koja nije reagovala, sve dok razbijanje u slovenačkoj ambasadi nije uzelo maha. Na sreću, u zgardi tom trenutku nije bio niko od zaposlenih. Policija je uspela da spreči napada na albansku ambasadu.

Huligani su demolirali i dva Mek Donaldsova restorana u centru grada, a prolazeći ulicama razbijali su izloge i prevrtali kontejnere. Iza demonstranata išla je policija koja nije reagovala na vandalizam. U napadu hiligana povređeno je i nekoliko novinara, snimatelja i fotoreportera, pretučen je snimatelj FoNet-a, a kao prenosi ta agencija, policija, čiji kordon je bio udaljen dvadesetak metara nije reagovala na napad, koji je bio popraćen uzvicima: "Razbij novinare" i "Ubij novinare". Demolirane su i prostorije opozicione Libelralno demokratske partije. Policija i demonstranti sukobili su se i na Dedinju, gde su smeštene brojne strane ambasade i rezidencije.

Incidenata je bilo i u Novom Sadu. Jake snage Žandarmerije razbile su grupu od koliko stotina huligana koji su pokušali da demoliraja slovenački tržni centar Merkator. Demonstranti, kao i u Beogradu, uglavnom fudbalski navijači, prethodno polupali prozore na restoranu Mekdonalds u centru grada, i razbili nekoliko pekara i lokala. Mekdonaldsov restoran razbijen je i u Subotici.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG