Dostupni linkovi

Kina i Rusija protiv svemirskog oružja


Solarni sistem

Kina i Rusija suprotstavile su se SAD-u i službeno su predložile zabranu oružja u svemiru, a Washington taj plan smatra diplomatskom igrom kojom žele ostvariti vojnu prednost.

"Ako jedna zemlja postavi oružje u svemir, to bi moglo izazvati novu utrku u naoružanju i u svemiru i na zemlji," rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Ženevi na konferenciji o razoružanju na kojoj sudjeluje 65 zemalja, a pritom je mislio na SAD.

U prijedlogu rezolucije traži se zabrana razmještanja oružja u svemiru te uporaba ili prijetnja oružjem protiv satelita i ostalih letjelica u svemiru.

Kina i Rusija smatraju da bi američki razvoj sustava proturaketne obrane mogao potaknuti novu utrku u naoružanju.

Konferencija u razoružanju prošlih 10 godina nije uspjela dovesti do konsenzusa o bilo kakvim pregovorima, napominje Reuters. Američka strana nije komentirala rusko-kineski prijedlog.

Nestat će Las Vegas


Zbog nekoliko milijunskih gradova izniklih u pustinji i nekoliko uzastopnih sušnih godina, koje su posljedica globalnog zatopljenja, moglo bi presušiti jezero Mead, ključni izvor vode za jugozapad SAD-a.

U studiji objavljenoj u magazinu Water Resources Research zaključuje se kako prirodne sile, kao što je isparavanje, te globalno zatopljenje i povećana potražnja uslijed rasta stanovništva na jugozapadu SAD-a stvaraju manjak u tom dijelu vodenog sustava rijeke Colorado.

S jezerom Powell, koje se nalazi na granici Arizone i Utaha, jezero Mead je najveći izvor pitke vode za oko 8 milijuna ljudi u gradovima kao što Las Vegas, Los Angeles i San Diego.

Istraživači kažu da zbog niza sušnih godina sustav trenutno radi s pola kapaciteta.

Rezultati studije govore da je vjerojatnost 10 posto da jezero Mead presuši već do 2014. godine, a čak 50 posto da će razine vode do 2017. biti preniske za korištenje u hidroelektranama.

Postoji i 50 posto šansi da jezero potpuno presuši do 2021. godine.

Čak kad bi i agencije za vodu pratile trenutne sušne kapacitete, njihove mjere možda ne bi bile dovoljne za borbu protiv prirodnih sila, pogotovo ne u područjima koja su zahvaćena razdobljem uzastopnih suša ili promjenama klime koje su posljedica ljudskih djelatnosti, kažu istraživači.

"Iznenađeni smo razmjerima problema i brzinom kojom nam se približava," kaže suautor studije Tim Barnett s Instituta Scripps za oceanografiju Sveučilišta San Diego.

"Nemojte se zavaravati, ovaj problem sa zalihama vode nije neka znanstvena procjena, nego činjenica koja će utjecati na život svakog tko živi na jugozapadu SAD-a," istaknuo je.

Nekoliko studija objavljenih posljednjih godina najavilo je produljenje sušnog razdoblja na tom području, što je direktna posljedica globalnog zatopljenja.

Stručna analiza potrošnje vode i projekcija za buduće potrebe pokazuje da bi sustav mogao presušiti čak i ako bi se implementirale predložene mjere štednje.

"To znači da nam predstoje prave promjene načina života i poslovanja u tom području," rekao je suautor studije David Pierce, klimatolog s Instituta Scripps.
XS
SM
MD
LG