Dostupni linkovi

Parlament naredne sedmice o reformi policije


Sarajevo, zgrada institucija BiH
Sarajevo, zgrada institucija BiH

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH očekuju da stigne Prijedlog zakona o reformi policije u Bosni i Hercegovini, koje je usvojilo Vijeće ministara na sjednici u četvtak. U očekivanju parlamentarne rasprave o zakonu, stavovi stranka su i dalje dijametralno suprotni.

U Stranci demokratske akcije kažu da ostaju dosljedni u svojim stavovima i da se njihovo mišljenje ne razlikuje od mišljenja njihovih ministara koji su bili protiv ovakvog prijedloga.
Poslanik te političke partije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović kaže da će on i njegove kolege zasigurno biti protiv prijedloga zakona, iako su svjesni da u tom domu postoji većina koja i bez njih može izglasati zakon:
«Ono što ja mislim jeste da ja mislim da nije dobro da se preglasa SDA, jer je Stranka demokratske akcije, za razliku od drugih stranaka u BiH sve ovo vrijeme bila na dobrom kursu reformi u BiH i približavanju BiH evroatrantskim integracijama.»
Iako SDA u Domu naroda Parlamenta BiH ima većinu delegata u Klubu Bošnjaka, Ahmetović navodi kako ne isključuje mogućnost da se ponovi preglasavanje, kao što je bio slučaj, kako kaže, tokom jučerašnje sjednice Vijeća ministara. A sam predsjedavajući bh Vlade Nikola Špirić kaže da poštuje stav SDA, jer nema ništa protiv onih koji imaju rezervu prema zakonu. Prema njegovim riječima, usvajanje zakona je dobro za građane BiH:
«Mislim da mora biti konstatovano da smo napredovali. Mislim da sadržaj ovih zakona, barem po signalima koje ja imam, Brisel prihvata. Ali, kad Brisel prihvata, onda se obično u BiH nađe neko ko ne prihvata, i obratno. Mislim da moramo snažnije promovisati ovo što pokušavamo učiniti u interesu građana ove zemlje.»
I dok se SDA oštro protivi usvajanju zakona o reformi policije u Parlamenta BiH, jedan od njenih koalicionih partnera, Stranka za BiH, još uvijek ne želi da se izjasni da li će poslanici glasati ili ne za predloženi zakon. Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Beriz Belkić konačan tekst nije vidio, pa ne želi komentarisati kako će se stranka opredijeliti u Parlamentu.
«Imamo neke informacije šta se dešavalo na Vijeću ministara i otprilike znamo kakva je vrsta teksta, ali je bolje sačekati i dobiti taj tekst, i onda se odrediti prema njemu.»
Na naše pitanje zbog čega Stranka za BiH ne želi da se izjasni na koji će način glasati, ako se u obzir uzme činjenica da je njen ministar u Vijeću ministara Sven Alkalaj bio za, Belkić odgovara:
«Gospodin Sven Alkalaj je u najvećem, 99%, podržao tekst zakona, međutim, predlagao je određene promjene, odnosno određena rješenja u završnim i prelaznim odredbama. Ne bih prejudicirao, čekamo konačan tekst zakona, koji će biti oficijelno u proceduri i stranka će se, do njegovog razmatranja na samoj sjednici, odrediti.»
I dok se čeka izjašnjavanje stranaka o prijedlogu za reformu policije, Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kaže da svako ima pravo da bude za ili protiv, ali da istovremeno, niko ne smije da opstruiše taj proces:
«Jako mi je žao svega što se dešava, jer niko ne smije da uzima evropsku perspektivu građanima BiH, da je koristi u političke svrhe. Svi evropski zakoni bi trebali biti donošeni ogromnom većinom, ne samo koalicije već i opozicije. Ipak je evropska perspektiva nešto oko čega svi treba da se slože, pa ako se i ne slažu oko svih ostalih pitanja.»
Na pitanje hoće li sankcionisati političare koji budu glasali protiv reforme policije, Lajčak odgovara:
«Pa šta je gora sankcija od zaustavljanja evropskog puta Bosne i Hercegovine? To je dobrovoljni proces u koji zemlje ulaze jer znaju da je to najbolje za njih. Znači, sami sebe sankcionišete ako odlučite da ne idete tim putem. Tu ne treba dodatnih sankcija. Evropski proces nije proces koji se odvija na strahu i na sankcijama. Upravo to je proces koji treba da ima podršku. Ako 70% građana podržava ovaj proces, biće smiješno ako ne dobije podršku u Parlamentu.»
Reforma policije jedini je preduslov kojeg BiH treba ispuniti da bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Da li će zakon biti usvojen u parlamentarnoj proceduri, biće poznato možda već naredne sedmice, za kada je zakazana sjednica državnog Parlamenta.
XS
SM
MD
LG