Dostupni linkovi

Makedonija: incidenti se (ne) očekuju


Predstavnici albanske i srpske etničke zajednice u Makedoniji različito gledaju na moguće posledice proglašenja nezavisnosti Kosova, kada je u pitanju teritorija Makedonije. Srbi očekuju provokacije, a Albanci ne.

I dok Albanci očekuju slavlje, Ivan Stojiljković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji skuplja potpise poslanika za predlaganje deklaracije kojom bi Sobranje osudilo narušavanje postojećih granica država. Stojiljković kaže da očekuje provokacije od strane Albanaca koji žive u Makedoniji.

"Srbi u Makedoniji će sačuvati svoj mir, skoro sigurno, ali nismo sigurni da će druga strana pokazati razum, kao što nije pokazivala ni do sada. Iz tog aspekta, pozivam Srbe da ostanu mirni, da sačekamo razvoj događaja, pa tek onda da možemo preduzeti neke mere kojima bi se zaštitili ukoliko budemo provocirani"
Sasvim suprotnog mišljenja je poslanik iz redova Demokratske unije za integraciju Azis Polozani. On odbacuje mogućnost da bi Albanci mogli da izazivaju Srbe, ali i obratno:

"Ne očekujem da budemo provocirani od strane Srba u Makedoniji. Možda u sklopu nekih aktivnosti koji bi bili dirigovani iz Beograda, neka grupa bi želela da izazove nešto, čime bi argumentovala svoje stavove."
Ipak, Polozani kaže da nije isključena euforična reakcija kod njih i obratna kod Srba:
"Ali mislim da ni jedna ni druga reakcija neće biti tog nivoa da mogu izazvati međusobne, niti opšte neželjene efekte. Mislim da su u Makedoniji svi svesni potrebe zaokruživanja tog procesa."
Bezbednosni eksperti, pak, kažu da nema mogućnosti za destabilizaciju zemlje izazvane od pripadnika etničkih zajednica. Profesor na vojnoj akademiji u Skoplju Stojan Kuzev:
"Mislim da ove manjinske nacionalne zajednice u Makedoniji imaju izgrađeno dovoljno državnog identiteta da su građani Republike Makedonije i ne očekujem neke događaje koji bi bili turbulentni i značili bi narušavanje bezbednosnog stanja."
XS
SM
MD
LG