Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Burne reakcije na album sličica o Proeskom


Toše Proeski

Mostarska izdavačka kuća "Print Team" i urednik Željko Bošnjak izdali su dječji album sa samoljepljivim sličicama posvećene životu, ali i pogibiji, poznatog makedonskog pjevača Toše Proeskog.

Činjenicu da djeca mogu skupljati i u album lijepiti sličice na kojima su, između ostalog, i krvavi prizori automobilske nesreće, urednik izdanja Željko Bošnjak ne smatra pretjerano spornim, dok navode o kršenju autorskih prava odbija jer, kako kaže, na Tošin lik u BiH niko ih nema. Za negative reakcije u javnosti koje su uslijedile po objavljivanju albuma, Bošnjak smatra odgovornim isključivo ostale izdavačke kuće:

«Taj dio je objavljen, iako bih sada volio da nije objavljen. To je svega par sličica, i mislim da se to previše potenciralo. Ja sam se prvi toga sjetio, prvi pokrenuo posao. Po meni je to sporno što sam album prvi objavio ja, a ne neko drugi.»
Album sa samoljepljivim sličicama Toše Proeskog u BiH košta tri konvertibilne marke. U prodaju je pušteno oko 2.000 primjeraka sa sličicama, čije je daljnje štampanje obustavljeno, kako dodaje Bošnjak, kao izraz dobre volje pred sastanak sa menadžericom pokojnog Toše:
«Prije desetak minuta zvala me menadžerica pokojnog Toše i baš govori da se nađemo, da sjednemo i da napravimo neki kompromis. Najvjerojatnije početkom tjedna idem za Makedoniju.»
Iako se poziva na razgovor sa Ljiljanom Petrović, menadžerica pokojnog Toše Proeskog u razgovoru za naš radio naglašava zgroženost objavljivanjem albuma. Sa urednikom «Print Teama», poručuje, može razgovarati samo o podizanju krivične prijave:
«Lik i delo je zaštitila međunarodna fondacija i Makedonija, znači, zaštitila je država i zaštitila je skoro otvorena međunarodna fondacija «Toše Proeski». Sve materijale koji su vlasništvo Award-a ima produkcijska kuća. Znači, faktički je sa dve strane zaštićen lik i delo. Jedino što može da pregovara sa mnom, odnosno sa familijom, je da li ćemo da podnesemo prijavu ili nećemo.»
Prodaja albuma za djecu koji sadrži samoljepljive sličice sa mjesta Tošine pogibije, za predsjednika Udruženja estradnih i slobodnih umjetnika BiH Huseina Kurtagića u najmanju ruku je degutantno i nemoralno. Kurtagić sa žaljenjem konstatira kako Bošnjak barem u jednom ima pravo: nova izdanja albuma, u Bosni i Hercegovini je gotovo nemoguće spriječiti:
«Jedino elektronski i tiskovni mediji mogu nešto u smislu apela, u smislu opomena, skrenuti pažnju. Ali, vi ne možete podnijeti tužbu. Ako idete tim putem, bilo ko da bude tužitelj, to će ići jednom procedurom koja će se toliko odužiti i razvući, da od toga nema nikakvog efekta.»
Dok apelira na nadležne inspekcije da konačno počnu raditi svoj posao, Hikmeta Rizvanović, majka dvoje djece i direktorica OŠ u Mostaru, pita se da li relevantne institucije uopće razmišljaju kako slike nasilja kojima su djeca svakodnevno izložena, pa i prizori nesreća, mogu utjecati na razvoj mladog čovjeka:
«Ne samo ti albumi, nego i ono što se pušta na televiziji, to je grozota. Zaista bi trebalo postojati neko tijelo koje će izvršiti kontrolu svih tih publikacija koje idu prema djeci. Prevladala je crna ekonomija gdje je bitno da se zaradi. Oni tipuju na to da je Toše Proeski bio obljubljen kod svih generacija.»
Albumi se u Mostaru mogu kupiti tek na nekoliko mjesta jer, kako nam je potvrđeno iz mostarskih trgovina, većina albuma i sličića je rasprodana 24 sata nakon objavljivanja.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG