Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li će Beograd odbiti novu ponudu Brisela?


grafit na zidu u Beogradu

Nakon što je kriza u Vladi Srbije prevaziđena isticanjem državnog jedinstva oko Kosova, i ostavljanjem evropskih integracija po strani, iz Brisela stiže najava da će komesar za proširenje Oli Ren već naredne sedmice pozvati šefove diplomatija EU da sa Srbijom potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Kakve su šanse da se, nakon odbijanja Političkog sporazuma, u Vladi Srbije postigne saglasnost oko potpisivanja ovog dokumenta?

Sudeći po izjavama koje stižu iz Brisela, EU više ne računa na potpisivanje Političkog sporazuma sa Beogradom, i sada se težište ponovo pomera na dugo očekivani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Portparolka evropskog komesara za proširenje Kristina Nađ najavljuje da će Oli Ren 18. februara pozvati ministre Unije na potpisivanje tog Sporazuma sa Srbijom, uz podsećanje da puna saradnja sa Hagom ostaje uslov za njegovu ratifikaciju. Nađ je rekla da u Evropskoj komisiji ne vide problem zašto Srbija ne bi potpisala ovaj Sporazum, jer taj ugovor ni na koji način ne utiče na rešavanje statusa Kosova.

Međutim, u koaliciji srpskog premijera Koštunice ne misle tako. Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-NS Miroslav Markićević:

"Slušajte, u ovim danima, a ja mislim i mesecima, koji su pred nama bilo kakvi sporazumi sa EU nisu na dnevnom redu. Na dnevnom redu je odbrana dela teritorije naše zemlje."

Lider Nove Srbije Velimir Ilić poručuje da su se predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica dogovorili da nema potpisivanja bilo kakvog sporazuma sa Briselom, ukoliko misija EU dođe na Kosovo. S druge strane, šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija u izjavi za naš program kaže:

"Misija nije došla na Kosovo. Potpisivanje sporazuma smatram izuzetno važnim pre svega što se KiM u sporazumu tretira u skladu sa Rezolucijom 1244 i mislim da je to Srbiji dodatni argument u njenim nastojanjima da očuva teritorijalni integritet."

Iako je Vlada Srbije ranije ovlastila Tadićevog vicepremijera Božidara Đelića da potpiše ovaj sporazum, Kolundžija nije precizirala da li će on to, ukoliko bude ponuđeno, u ponedeljak i učiniti. Ipak, nakon sastanka državnog vrha, na kojem Politički sporazum sa EU nije spomenut ni jednom rečju, jasno je da je Tadić pitanje evropskih integracija, barem za sada, ostavio po strani, zbog oštrog Koštuničinog protivljenja, te “mira u kući” uoči proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik spoljnopolitičkog saveta ministarstva spoljnih poslova Živorad Kovačević međutim, upozorava da Tadićeve demokrate neće moći još dugo da čekaju:

"Očigledno je da je njihovo opredeljenje da se, na neki način, zajednički pređe taj kritični trenutak jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a da se potom na dnevni red vrati pitanje sporazuma. Učinjeno je ono što se moglo učiniti da se ta kriza privremeno odgodi i to je sve. Ta pitanja će doći na dnevni red i to se realno može završiti samo parlamentarnim izborima. Ne potpisivanjem ovog Političkog sporazuma, a još gore Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ako bude ponuđen, Srbija bi se vratila unazad, ali ta politička bitka tek predstoji."

I dok se čeka da li će poziv iz Brisela zaista uslediti imajući u vidu protivljenje Holandije i Belgije, te jasan stav Borisa Tadića, ostaje otvoreno pitanje da li je predsednik Srbije, pristajući da se zarad Kosova odloži rasprava oko pridruživanja EU, izneverio birače čije je glasove na predsedničkim izborima dobio upravo zbog obećanja da će ih brzim korakom povesti ka Evropi. Dramski pisac Biljana Srbljanović:

"Ukoliko je to uradio mislim da je Boris Tadić završio svoju političku karijeru, time bi pokazao da je ukrao 2.300.000 glasova, i za to ne bi bilo nikakvog opravdanja. S druge strane, ne mislim da je on toliko samoubilački raspoložen da bi uradio tako nešto i u narednih nekoliko dana ćemo videti šta to on pokušava da izvede."

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG