Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prijetnje smrću zbog pisanja o ratnim zločinima


prijeteća poruka koju je dobio Drago Hedl

Urednik tjednika Feral Tribune i dopisnik RSE iz Osijeka Drago Hedl, poznat po pisanju o ratnim zločinima nad srpskim civilma u Osijeku, dobio je jučer popodne novo prijeteće pismo.

Iste ili slične anonimne prijetnje proteklih je dana dobilo i više svjedoka u istrazi za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991., za što je glavni optuženi Branimir Glavaš i kome se sudi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Gotovo identična prijeteća pisma stižu ovih dana na adrese Osječana koji su pisali ili svjedočili o «slučaju Glavaš» odnosno ratnim zločinima u Osijeku 1991. godine, a jedno je jučer popodne stiglo i na adresu novinara Drage Hedla:

«Da, jučer sam našao u mom poštanskom sandučiću, među ostalom poštom, i prijeteće pismo koje mi je upućeno iz Belog Manastira, sa žigom toga grada, poslano 11.veljače ove godine, u kojem je jedna velika mrtvačka glava s tekstom koji doslovno glasi: 'Cinkar, tajni svjedok, pazi na se !!! Omerta'. Ja sam, naravno, sve to odnio policiji i prijavio taj slučaj, ali moram reći da to policiji nije bilo nikakvo iznenađenje jer su proteklih dana, slično ili gotovo identično pismo, primili i neki drugi ljudi koji su na razne načine povezani sa slučajem Glavaš, odnosno sudjenjem za ratne zločine koje se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.»

Hedl smatra da je riječ o novom zastrašivanju zbog njegovog ustrajnog pisanja o počinjenim ratnim zločinima, ovo mu nije prva takva prijetnja, svojevremeno je, zbog sličnih, njegovu zgradu nadgledala i policija, i sada ponovo –nacrtana mrtvačka glava i riječ'omerta'

«Omerta je jedna jasna poruka 'jezik za zube', to je jedna mafijaška prijetnja koja zapravo znači 'zavjet šutnje'. Dakle, svima onima koji su primili pismo jasno je da ih se upozorava da ne govore jer bi mogli loše završiti.»

Identične anonimne prijetnje stigle su i na adrese više svjedoka u slučaju Glavaš, a dobila ju je i umirovljena časnica hrvatske vojske Nevenka Mesić, ratna tajnica Branimira Glavaša i autorica ratnih zapisa u kojima se teško tereti najmoćniji covjek u ratnom Osijeku.Ona odbacuje tvrdnje Glavaševih odvjetnika da im se javila i pokušala nagoditi

«Pa,nisam ja okrivljenik da se ja nagađam s njima.»

RSE:Što piše u Vašem pismu?

«Pismo je poslano iz Osijeka i piše ovako:
'Ovo je tek početak, nitko ne smije daleko bez posljedice protiv Glavaša i samo kazna odgovara zločinu..' Što je 'pjesnik' htio reći ne znam,ali definitivno da je postigao strah u meni,da ja sjedim 24 sata u kući...postigli su, štogod su htjeli....Tko je naredbodavac,tko je izvršitelj,nemam pojma. Ne vjerujem više ni sama sebi.»

Policija traga za autorima pisama,a Glavaševa obrana tvrdi kako sve to to s njezinim branjenikom nema veze. Pravni stručnjak i odvjetnik Slobodan Budak zaključuje kako Hrvatska jos nije zrela za suđenja za ratne zločine, ali da se, nakon ubojstva Milana Levara, ni u jednom slučaju dosad nisu pojavile baš tako orkestrirane prijetnje kao ove najnovije, koje su uslijedile nakon puštanja iz pritvora optuženog umirovljenog generala Glavaša koji je, kao ponovno izabrani saborski zastupnik, dobio i novi zastupnički imunitet i brani se sa slobode.

«Ja to ne povezujem izravno s tom činjenicom, samo konstatiram da nakon toga nastaje jedna klima takva u ovom našem društvu.Dakle, postoji strah svjedočenja i stvorena je jedna atmosfera u kojoj je to jedan rizičan čin, a ne građanska dužnost koju Ustav, ne samo jamči ,nego i zaštićuje svakog onoga ko se toga pridržava
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG