Dostupni linkovi

Prosrpske partije o reakcijama na nezavisnost Kosova


Podgorica
Podgorica

Prosrpske opozicione stranke u Crnoj Gori iznose ovih dana niz ideja o tome kako će reagovati u vrijeme proglašenja nezavisnosti Kosova, te u slučaju da je prizna Crna Gora. Čuli su se pozivi od organizovanja protesta do bojkota crnogorskog parlamenta. Najnovija glasi da Crna Gora treba priznati nezavisnost Kosova kada i Srbija.

Komentarišući najave o reakciji dijela opozicionih stranaka u Crnoj Gori da bi trebalo organizovati proteste, bojkotovati parlament i uključiti druge mehanizme u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova i eventualnog priznavanja te nezavisnosti od strane crnogorske vlasti u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista smatraju da se radi o parolama za unutrašnju političku upotrebu u cilju homogenizacije opozicionog biračkog tijela. Portparol DPS-a Rajko Kovačević kaže da su crnogorske opozicione partije procijenile da tema Kosova može biti zahvalna za predizbornu kampanju:
"Da konkretizacija i donošenje odluke o tom rješenju zavisi od opozicionog političkog stava u Crnoj Gori onda bih razumio dio meditacija lidera opozicije u predlaganju budućeg rješenja za takav. Ovako, to ne mogu i ne može biti drugačije shvaćeno nego kao isticanje parola za unutarpolitičku upotrebu usmjerenu prije svega na homogenizaciju sopstvenog biračkog tijela. Ako pogledamo stavove svakog od lidera opozicije ponaosob možemo zaključiti upravo tako nešto. Od Pokreta za promjene do Srpske liste. Pokret za promjene - Srpska lista - Socijalistička narodna partija pokušavaju isticanjem nekakvih svojih predloga za razriješenje kosovskog pitanja ostvariti "simpatije" iste biračke ciljne grupe, to jeste, pogoditi što bi ti birači voljeli da čuju od njih".
Podsjetimo. Demokratska srpska stranka je predložila proteste u slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane zvanične Crne Gore, Narodna stranka bojkot parlamenta, a Srpsko narodno vijeće pozvalo je sve prosrpske opozicione partije da učestvuju u donošenju zajedničke platforme i nastupa ukoliko crnogorska vlast prizna eventualnu nezavisnost Kosova. Posljednja sugestija crnogorskim vlastima je došla od predsjedničkog kandidata Srđana Milića da Crna Gora prizna nezavisnost Kosova kada i Srbija. Na pitanje da li se ove poruke mogu smatrati i političkom manipulacijom i korišćenje teme Kosova u predizborne svrhe Ranko Kadić iz Demokratske srpske stranke kaže:
"Želim da vjerujem da su za sve ove stranke Kosovo i Metohija suštinski bitna stvar. Ne može da bude samo sa jednokratno i za jedne izbore da se to upotrijebljava. Jesu predlozi, ali ako bi došlo do te ozbiljnije najave da će doći do priznavanja Kosova i Metohije mislim da bi se vrlo brzo našao zajednički jezik jer ono što DSS smatra jeste da je najbolje ono što u tom trentku Crna Gora treba da uradi jeste da zauzme istovjetan stav kao što bi zauzela Srbija i da napravi najbolju saradnju i koordinaciju različitih poteza i prema drugim državama i prema Kosovu i Metohiji".
Vasilj Siništaj iz Albanske alternative kaže da poruke dijela opozicije ne idu u prilog dobrobiti građana Crne Gore:
"Mi u Crnoj Gori ne treba da žurimo oko priznavanja samostalnosti, ali ne treba ni čekati, biti među zadnjima iz razloga što smo i dalje najmlađa međunarodno priznata država i da ne bi bili vazda najmlađi i mi ćemo uraditi korak da ne bi čekali zadnji. A na najave i pozive da se organizuju čak i protesti građana po crnogorskim trgovima ja to ne vidim kao dobrobit građana Crne Gore. Na kraju krajeva moraće da bude onako kako kaže međunarodna zajednica".
Liberalna partija dijeli stav da Crna Gora ne treba da žuri sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Prema riječima portparola Enise Harović, i opozicija u Crnoj Gori je svjesna da opstanak Kosova u Srbiji ne ide u prilog budućem razvoju Srbije:
"Kompletna opozicija ili opozicione partije u Crnoj Gori su svjesne da to nikako ne ide u prilog budućem razvoju Srbije. Naravno da to samo služi za internu potrebu i za obmanjivanje građana i Srbije i Crne Gore jer kosovsko pitanje je konačno riješeno, a rješavanje tog pitanja prije svega i iznad svega je u interesu svih građana Srbije".
XS
SM
MD
LG