Dostupni linkovi

Neizvjesnost se nastavlja


Demokratski senator Barack Obama snažno korača prema predsjedničkoj nominaciji. Svoju je suparnicu Hillary Clinton pobijedio državama Virginiji i Marylandu, te u Distriktu Columbia, odnosno u Washingtonu

, i time ostvario ne samo još jednu trostruku pobjedu, nego ju je, za sada, i prestigao u broju delegata koji će na ljetnoj stranačkoj konvenciji odrediti predsjedničkog kandidata. No, i Clinton i Obama još su daleko od potrebnih 2.025 glasova koji donose nominaciju. Sličnu pobjedu je među Republikancima ostvario i senator John McCain, u odnosu na glavnog stranačkog suparnika, bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja.

Zanimljivo je da je u Barack Obama prvi put osvojio glasove i žena, ali i mlađih, jednako kao i starijih i Hispanoamerikanaca koji su do sada bili naklonjeni senatorici Clinton. Agencija Associated Press ističe da trenutno Obama ima 1.223 glasa, a Clinton 1.198 , matematički gledano, trenutačno ih dijeli 25 glasova. No da bi se na stranačkoj konvenciji koja se održava na ljeto u Denveru dobila i nominacija Demokrata i ušlo u utrku za Bijelu kuću potrebna su 2.025 glasova.

Republikanac, John Mc Cain, vodi pred svojim prutukandidatom s oko 50 posto glasova. Huckabee ima oko 42 posto glasova. Četrdesetšestogodišnji senator Barack Obama na svojim posljednjim skupovima, gotovo da i nije spominjao Hillary, više se obraćao republikanskom suparniku.

"Kada budem nominiran, ponudit ću jasan izbor. John MaCaine neće moći reći da sam podržavao rat u Iraku, jer sam mu se protivio od samog početka".

Sama Hillary ne odustaje. Nastavlja kampanju jednako žestoko, makar su joj tim napustili najprije šefica kampanje, a potom i drugi čovjek izbornog stožera. Sentorica je već u Texasu i svojim pristalicama obećaje kako će se u iduća tri tjedna anagžirati, šaljući jasnu poruku što je to što trebaju građani Amerike.

Republikanski kandidat McCaine je i Obami i Clinton iz Virgine je jednostavno poručio:

"Ne znamo tko će biti nominiran za predsjednika ispred Demokratske stranke, ali znamo da ni jednom od njih nećemo dopsutiti da vode ovu zemlju".

Neizvjesnost oko najuzbudljivije predsjedničke kampanje u posljednjih nekoliko desetljeća u Americi se i dalje nastavlja. Krajem ljeta održavaju se stranačke konvencija i tada će biti jasno tko će od Demokrata, a tko od Republikanca u borbu za mjesto najmoćnijeg čovjeka na svijetu koji će od siječnja 2009. stanovati u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG