Dostupni linkovi

Organizovani kriminal ukorenjen u društvu


Beograd, zgrada Palate pravde
Beograd, zgrada Palate pravde

Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji, i pored svih političkih događanja, i dalje je jedna od najvažnijih tema. Očigledno je da predstoji duga i teška borba sa tim duboko uvreženim problemom.

Najnoviji potez koji je vlast u Srbiji učinila u nastojanju da se izbori sa organizovanim kriminalom je rad na donošenju zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i uspostavljanje institucija za suzbijanje korupcije. Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, rekao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta u borbi protiv kriminala:
"Korupcija i organizovani kriminal idu ruku pod ruku. S tim u vezi formirao sam posebno odeljenje za borbu protiv korupcije koje će pokrivati čitavu teritoriju Srbije, koordinirati rad, a po potrebi i učestvovati u prvostepenim postupcima. Ako uporedimo iskustva sa zapada sa onim što smo mi učinili slobodno možemo reći da je Srbija veoma mnogo učinila u borbi protiv organizovanog kriminala, ali predstoji nam još jako puno posla."
Nasleđe iz devedesetih, kada je organizovani kriminal u Srbiji uhvatio čvrste korene, još je prisutno i kriminalci su se prilagodili novim okolnostima. Poseban teret su nerešena ubistva iz prošlosti, kao što je likvidacija novinara Slavka Ćuruvije. Miljko Radisavljević, specijalni tužilac Srbije za organizovani kriminal, izjavio je da je Tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje novih istražnih radnji u slučaju Ćuruvija:
"Procenjujemo da nam mogu doneti ozbiljnije pomake u tom predmetu."
RSE: Ima li nekih novih momenata u tom slučaju?
"Novih momenata ima uvek. Ja sam pre svega zadovoljan zbog činjenice da smo kroz istražne radnje uspeli da obezbedimo dobar deo dokaza, da smo došli u poziciju da ih u eventualnom kasnijem postupku možemo koristiti. Imajući u vidu da je od samog događaja prošlo osam godina postoji realna opasnost da i ta saznanja koja poseduju pojedina lica vremenom nestanu."
Javnost je posebno zainteresovana i za slučaj porodice Milošević. Radisavljević je rekao da je Specijalno tužilaštvo zvanično obavešteno da su Mirjana Marković i Marko Milošević, supruga i sin bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, u Rusiji dobili azil, ali je dodao da se protiv njih nastavlja istraga u slučaju šverca cigareta:
"Ako govorimo o komunikaciji između države Srbije i Rusije, mislim da je to političko pitanje i to je stvar u koju se Tužilaštvo neće mešati. Naravno da nećemo odustati od gonjenja i naša konačna odluka o sudbini tih postupaka zavisiće od onoga što budemo otkrili u toku istrage – ako bude osnova za vođenje krivičnog postupka najverovatnije ćemo podići optužnice i predložiti da se suđenje održi u odsustvu."
Srbija pokušava da se izbori i sa sportskom mafijom, pa su u poslednje vreme učestala i hapšenja fudbalskih funkcionera i istrage sumnjivih transfera. Nekadašnji čelnik Crvene Zvezde Dragan Džajić i još nekoliko operativaca su privedeni sa lisicama na rukama, što je policija zabeležila video kamerom i snimak prosledila medijima. Pravnik Momčilo Grubač, jedan od autora nove knjige 'Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji', smatra da sve što je sumnjivo treba istražiti, ali da se ljudska prava moraju poštovati:
"Televizijski prenosi hapšenja su direktno usmereni protiv principa koji su zapisani i u našem Ustavu. To se ne slaže sa prezumcijom nevinosti, sa prezumcijom poštovanja ljudskog dostojanstva, bez obzira u kojoj situaciji se čovek nalazi – da li je slobodan građanin, osumnjičeni ili okrivljeni."
Sandro Calvani, direktor UNICRI-ja – agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je za naš program da je u Srbiji, kao i u svim drugim zemljama, politička volja ključni momenat:
"Neke druge zemlje su tu borbu počele ranije, tako da su bolje napredovale. Zato sada izgleda da Srbija ima lošije rezultate od nekih, ali verujem da će se ubrzo sa tim izboriti. Takođe, pored volje da se izgrade jake institucije, ovde sam video potpunu odlučnost da se suzbije kriminal. Kriminalci će i dalje zbog svojih interesa ugrožavati živote, pokušaće da podmite ljude na položajima i političare, ali sam uveren da će na kraju država pobediti."
Snežana Malović, iz Ministarstva pravde Srbije, kaže da postoji politička volja za borbu protiv kriminala, i da će država nastaviti sa jačanjem zakonskog okvira:
"Ministarstvo pravde nastojaće da doprinese da Srbija nastavi sa podizanjem efikasnosti svih relevantnih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i njegovo svođenje u okvire koji ne mogu ugroziti razvoj društva i demokratskih institucija. Smatramo da će ovakav proces razvoja borbe protiv organizovanog kriminala neminovno dovesti i do visokog stepena poštovanja i poverenja građana u institucije koje su u ovom poslu angažovane."
Jedan od ključnih instrumenata trebalo bi da bude i zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, zaključio je tužilac Slobodan Radovanović:
"Suština zakona nije samo oduzimanje imovine koja neposredno proističe iz krivičnog dela već sve imovine, koja se prethodno zamrzava a kasnije i oduzima, za koju se posumnja da je u vezi sa izvršenjem krivičnog dela ili za koju se ne može dokazati legalnost sticanja."
Da se Srbija pod hitno mora obračunati sa organizovanim kriminalom smatraju i građani Srbije koji taj problem vide kao jedan od najvećih u državi, posle nezaposlenosti i siromaštva.
XS
SM
MD
LG