Dostupni linkovi

Dijagnoza - korupcija


Split
Split

Četrnaest osoba, među kojima su i šestorica liječnika, nalaze se u pritvorima u Splitu i Osijeku pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili dobivanje ili povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih privilegija.

Oni su u ponedjeljak uhićeni u zajedničkoj akciji policije i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili dobivanje ili povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih privilegija. Sutra (srijeda) bi trebali biti privedeni istražnim sucima.

Kako su čelnici USKOK-a i policije obavijestili javnost, osumnjičeni su na području Splita i Osijeka neutvrđenom broju osoba davali lažne dijagnoze PTSP-a i tako im omogućavali mirovine i druge povlastice. Za to im je plaćano od 3.500 do 8.000 eura, rekao je ravnatelj policije Marijan Benko:

"Potom bi korisnici na opisani način prikupljenu medicinsku dokumentaciju predavali u područne službe HZMO radi vještačenja
invalidnosti. Takvi zahtjevi bi u Splitu bili žurno dostavljeni točno određenom liječniku - vještaku."


Akcije u Splitu i Osijeku su nazvane Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2, a čelnici policije i USKOK-a kažu da korupcija u na sjeveru i jugu Hrvatske nisu povezane, te da će se ova akcija nastaviti u drugim sredinama. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan:

"Svi do sada prikupljeni podaci, a moram kazati da je kriminalistička obrada i dalje u tijeku, upućuju na zaključak da se ne radi o izoliranom slučajevima te stoga očekujemo da će nadležno Ministarstvo i druga nadležna državna tijela u sklopu svojih nadležnosti i ovlasti poduzeti potrebne mjere i radnje."

Većina uhićenih je zaposleno u privatnim klinikama, Zavodu za mirovinsko osiguranje, te na Psihijatrijskoj i Neurološkoj klinici KB-a Osijek i KBC Split. Ravnatlj splitske bolnice Duje Marasović:

"Želim samo ponovit da je ovo akcija, koliko sam ja čuo neformalno, na razini cijele države, u svim velikim bolnicama i u svim velikim centrima, i ja želim samo izraziti svoje zadovoljstvo da pravna država radi svoj posao."

U Osijeku je uhićeno pet, a u Splitu devet osoba među kojima je i četvero uglednih liječnika: Dario Sučević, Boris Samardžić, Damir Rebić i Boran Uglešić. Mreža korumpiranih liječnika razotkrivena je nakon višemjesečne istrage tijekom koje su, neslužbeno se doznaje, potpuno zdravi inspektori USKOK-a prošli cijelu proceduru dobivanja invaliditeta i, uz davanje mita, stekli mirovinu ratnog vojnog invalida na temelju toga da boluju od PTSP-a. Time su potvrđene i višegodišnje priče o tome da se za određeni iznos može i zdrav otići u prijevremenu invalidsku mirovinu.

Veteranske invalidske udruge, pa među njima i Udruga oboljelih od PTSP-a, su pozdravile ovu akciju razbijanja korupcionaških lanaca, ali tajnik Udruge Tihomir Trešćec izražava i bojazan da sada slijede nove revizije braniteljskih i invalidskih statusa:

"Mi u biti podržavamo institucije MUP-a i USKOK-a, našeg Ministarstva i naše ministrica što je došlo do toga da se neke stvari razjasne. Ali, ne bi opet htjeli to da se opet svi branitelji po ne znam koji put revidiraju."

Saborski zastupnik iz SDP i istaknuti pravni stručnjak Ivo Josipović ne misli da ne bi trebalo doći do revizije:

"Uostalom, i broj branitelja koji je prešao 500.000 jasno govori da tu ima veliki broj osoba koji ne zaslužuju taj status. Ta situacija bi po mom sudu trebala duboko vrijeđati one ljude koji su zaista bili branitelji."

No, oni koji su podmićivali ovaj put će, čini se sudeći po izjavi Dinka Cvitana, ostati pošteđeni. On je rekao da je državni proračun dugoročno mogao biti oštećen za veliki iznos cilj, ali da cilj akcije "Dijagnoza" nisu bili branitelji i dragovoljci koji su podmićivali. I tu se vidi određena bolećivost prema braniteljima i invalidima, pa makar bili i lažni, s kojom se ne slaže Ivo Josipović:

"Oni koji su prijevarom, mitom i korupcijom došli do statusa trebaju biti kažnjeni kao i oni koji su im taj status dali."

Poslije korupcionaških afera "gruntovnica" i "maestro", ovo je u posljednje vrijeme treći slučaj raskrinkavanja korupcije. Je li to znači, pitali smo Ivu Josipovića, da je Hrvatska konačno pod pritiskom Europske unije krenula u borbu protiv korupcije:

"Svi se skupa nadamo. I Vlada će, ja mislim, i od građana i od javnosti i od oporbe za svaki takav ozbiljan korak
dobiti podršku. Evo, kad smo već na terenu branitelja simptomatično je da se ne žele objaviti popisi branitelja, Razlog se traži u nekakvoj zaštiti osobnih podataka. Mislim da je to samo izgovor i da je možda ova akcija dobar povod da se preispita da oni koji zaslužuju taj status da ga dobiju na primjerenoj razini, a oni koji su prijevarom došli do njega da odgovaraju".
XS
SM
MD
LG