Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za dva dana ističe rok kojeg su sebi postavili predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti da usvoje zakon o reformi policije, što je uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Prijedlog policijske reforme nije prihvatila Radna grupa za tu oblast, ali uprkos tome ta tačka dnevnog reda naći će se na sjednici bh. vlade za dva dana. Član Radne grupe za reformu policije Hazim Rančić kaže kako se to protivi ranijem dogovoru da prijedlog Radne grupe može doći na dnevni red Vijeća ministara samo ako je postignut konsenzus o reformi policije. Kako do toga nije došlo, materijal kojeg će bh. vlada razmatrati, neće biti validan. Sam Rančić glasao je protiv prijedloga policijske reforme, jer smatra da ponuđene varijante nisu zadovoljile kriterije da bh policija bude efikasnija i profesionalnija:
«Ponuđena nam je jedna fiktivna reforma i to na način da se na državnom nivou oformi 7 novih tijela i to isključivo sa nadležnošću na nivou države prema SIPA-i i graničnoj policiji. To bi u suštini bilo 7 novih šefova, 7 ili 14 zamjenika, toliko sekretarica, toliko vozača, fikusa, kancelarijskog materijala...»
Rančić, koji je inače član SDA, protiveći se prijedlogu policijske reforme, zapravo je iskazao odanost partiji koja ne podržava predloženu policijsku reformu. Predsjednik SDA Sulejman Tihić za naš program kaže da su zbog takvog stava predstavnici OHR-a vršili različit pritisak i ubjeđivali poslanike te stranke u državnom Parlamentu da, ako zakon bude u parlamentarnoj proceduri, glasaju za:
«Predsjednik stranke je iznio stav stranke i na sastanku u Širokom brijegu. Ja nisam nastupao u svoje ime. Mi nismo stranka jednoga lica. Mi smo ozbiljna stranka koja odluke donosi na svojim odborima, predsjedništvima i td.»
Na naše pitanje da li je Kancelarija visokog predstavnika «lobirala» poslanike SDA, portparol Oleg Milišić odgovara:
«Kad uzmete u obzir činjenicu da je predsjednik stranke ipak bio van države, apsolutno je normalno da Ured visokog predstavnika kontaktira sa članovima predsjedništva SDA.»
U OHR-u očekuju da SDA podrži proces reforme policije, ocjenjujući da je on zasnovan na dogovoru lidera vladajuće koalicije, uključujući i Sulejmana Tihića, ali i obećanjima koja je šestorka dala komesaru sa proširenje Evropske unije Oliju Renu.
Upitan da li bi promijenio svoj stav, ako to bude jedina prilika da BiH potpiše sa EU sporazum, prvi čovjek SDA odgovara:
«Bio bih protiv jer bih time legalizirao policiju RS. Platili bi suviše visoku cijenu za potpisivanje toga sporazuma.»
I dok se čeka rasplet oko reforme policije, u SNSD-u kažu da je, ako sadašnji prijedlog ne prođe, za njih je priča o tome završena. Generalni sekretar Stranke Rajko Vasić:
«Mi smo istovremeno zaključili da policija RS treba da ide u modernizaciju i reorganizaciju, koja je već unaprijed dogovorena, samo je čekala kako će se odvijati proces na nivou Bosne i Hercegovine
Za predstavnike opozicije reforma policije iskorištena je za produbljivanje političke krize i ukazuje na potpunu neodgovornost vladajuće koalicije. Govori jedan od čelnih ljudi SDP-a Jozo Križanović:
«Naš stav je zapravo da je takav zakon potreban Bosni i Hercegovini. Ali takav zakon koji će omogućiti ukupnu organizaciju policije, koja će organizaciono, stručno i odgovorno raditi svoj posao. Neka hibridna rješenja koja će zadovoljavati samo formu, formiranje velikog broja državnih institucija koje samo savjetuju, koordiniraju, vodilo bi daljnjoj neefikasnosti policije, a u konačnici poskupljenju već preskupe administracije u Bosni i Hercegovini.»
Sudeći po izrečenim ocjenama i stavovima političkih partija vladajuće koalicije, do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU još zadugo neće doći. Izvjesno je da za to, kao i u mnogim situacijama do sada, u Bosni i Hercegovini niko neće odgovarati.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG