Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građane Sarajevskog kantona žestoko je podijelila najava uvođenja vjeronauka u javne predškolske institucije. Dvije suprostavljene strane i dva potpuno oprečna načina tumačenja sekularnosti države. Usporedo s prikupljanjem potpisa “za vjeronauku” koje provode vrtići, građani su organizovali potpisivanje peticije “protiv vjeronauke – protiv dijeljenja najmlađih". Da li peticije građana mogu imati uticaja na konačno rješenje?

Peticiju protiv uvođenja vjeronauke u sarajevskim vrtićima potpisalo je oko 4.500 građana. Osnovna ideja je zaustaviti, kako se navodi, religijsku segregaciju nad djecom. Može li građanska peticija promijeniti naume nadležnih da, pozivajući se na zakon, i predškolskoj djeci uvedu vjersku naobrazbu?
Vesna Andre Zaimović, muzikolog, i jedna od potpisnica ove peticije, navodi da je vrijednost ovakvog načina negodovanja što je pokrenulo javnost i potaklo na razmišljanje o problemima sa kojima se suočavamo:
«Čak i ako se na mala vrata uvede vjeronauk u predškolske ustanove, smatram da je učinilo dobru stvar i smatram da je ovo dokaz da javnost u Bosni i Hercegovini, ta zdrava javnost, kako bih je mogla nazvati - civilno društvo, u BiH ipak ne spava.»
Urednik studentskog IFM radija Zoran Ćatić smatra da sve što je peticija u elektronskoj formi u BiH jako dobro funkcioniše, što nije dobro, ali da postoji i drugi aspekt pobune protiv vjeronauke u vrtićima:
«To jeste početak nekog treninga za neke stvari u izgradnji ovog društva. Nešto što se zove građanski neposluh, traženje svojih prava, jeste trening, a bez dobrog treninga nećemo imati nikakve rezultate.»
Direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva», Azrija Mahmutović, na pitanje da li će se u procesu eventualnog uvođenja vjeronauke u predškolske ustanove u Sarajevu uzeti u obzir i glas onih koji se tome protive, poziva se na Zakon koji omogućava vjersku pouku čak i trogodišnjacima i napominje da JU «Djeca Sarajeva» nije donosioc zakona. Takođe tvrdi da je netačno da roditelji koji se protive vjeronauci nisu bili saslušani:
«Netačno je da nisu bili saslušani, netačno je da je bilo jednostrano. To su zaista nedobronamjerne tvrdnje, nedonbronamjerne konstatacije koje ne donose dobro nikome.»
Iako su zakon, na koji se poziva i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, uradili eksperti iz svih oblasti, struka ne pokazuje pretjerano oduševljenje inicijativom da se u predškolski odgoj uključi i vjeronauk. Profesor psihologije Mirjana Jovanović navodi da djeca u uzrastu od 3 do 6 godina pojmove koje dobijaju shvataju vrlo konkretno:
«Raj, pakao, njima je to vrlo konkretno. Apsolutno nemaju sposobnost rezonovanja dakle njihovo mišljenje nije apstraktno kao mišljenje odraslih ljudi. Oni sve te priče ne mogu smjestiti u svoju glavu. Može se protumačiti da bi ih određene stvari eventualno i uplašile. Pogotovo što je jako teško djeci objasniti upravo taj princip razdvajanja, znači zbog čega dolazi do razdvajanja, zašto je neko u jednoj grupi, a neko u drugoj.»
Na pitanje kako će, na primjer, trogodišnjaku objasniti šta je Bog, direktorica JU «Djeca Sarajeva» Azrija Mahmutović odgovara:
«Trogodišnjak je i u privatnoj predškolskoj ustanovi i u javnoj. Znači on ima isti stupanj zrelosti. I sada, ako može da shvati u privatnoj ustanovi šta je Bog, vjerovatno dijete koje boravi u državnoj ustanovi isto može da shvati ono šta je Bog. Psiholozi i pedagozi su davali svoje mišljenje prilikom izrade zakona. Ja zaista ne mogu da komentiram nijedan član zakona. Za komentar zakona su zadužene osobe pravne struke.»
XS
SM
MD
LG