Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi preokret u kampanji demokratskih kandidata


Barack Obama

Senator Barack Obama u nedjelju je nanio novi poraz Hillary Clinton, na demokratskim predizborima u državi Main na krajnjem sjeveroistoku SAD-a. U štabu gospodje Clinton smijenjen je menadžer kampanje

, a Obami predvidjaju da će, ukoliko postane predsjednik, biti ubijen.

Obama je osvojio 59 a Clintonova 41 posto glasova na skupovima u državi Main, kojima se odazvao rekordan broj demokrata, usprkos niskim temperaturama i vjetru.

"Uvjeren sam da je on čelnik koji se radja jednom u naraštaju", rekao je Obamin pristalica Colin Johnson. "On je mlad i energičan, a Washingtonu i Bijeloj kući može koristiti malo svježeg zraka", izjavio je drugi pristalica.

Pobjedom u Mainu Obama je upotpunio svoj najuspješniji vikend u dosadašnjoj kampanji, na kojem je u subotu osvojio države Nebrasku, Washington i Louissianu. On je osvojio 15, a Hillary Clinton devet delegata za nacionalnu konvenciju u augustu, na kojoj će za predsjedničku nominaciju trebati 2.025 delegata.

U ukupnom broju delegata i dalje vodi Clinton, koja je na predizborima 5. februara osvojila velike države, ali ju je jučerašnji poraz nagnao da smjeni menadžericu svoju kampanje, te je privatno posjetila Sjevernu Karolinu kako bi od bivšeg demokratskog kandidata Johna Edwardsa tražila da je podrži.
Bio je to još jedan pokušaj da ublaži rastuću političku i finansijsku snagu Obamine kampanje. Posljednja pobjeda dokaz je naime da je inicijativa u utrci za predsjedničku nominaciju Demokrata prešla na stranu prvog crnca s realnim izgledima da udje u Bijelu kuću.
Dobitnica Nobelove nagrade, 88-godišnja britanska spisateljica Doris Lessing vjeruje kako će Barack Obama u slučaju da postane predsjednik SAD-a biti ubijen. Kada su je upitali koga podržava u američkim izborima, Lessing je odgovorila da bi najbolje bilo "kada bi se natjecali zajedno". "Hilary je jako oštra dama i možda bi bilo pametnije da ona pobijedi. Obama naime najvjerojatnije ne bi dugo trajao kao crnac na položaju predsjednika. Ubili bi ga", izjavila je književnica.

Sličnog su stava i bokser Bernard Hopkins, te voditelj glavnih vijesti TV mreže CBS Harry Smith. Pod naslovom "Neukusne prognoze", Independent objavljuje redakcijski komentar u kojem kritizira ovakve izjave: "Takva predvidjanja ne samo da su neukusna nego i hrane paranoičan strah o anonimnim 'onima' koji će uvijek spriječiti bilo kakve promjene u Americi."

"Osim toga, osigurnje američkih predsjednika je danas toliko dobro da je jedina osoba koja bi eventualno mogla ubiti Obamu - Hillary Clinton, i to u slučaju da bude prinudjena biti njegov potpredsjednik", piše Independent, koji naglašava da je ovo posljednje ipak samo šala.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG