Dostupni linkovi

Vrhovni sud: u martu suđenje za "Ibarsku"


Beograd, Palata pravde

Pred Vrhovnim sudom Srbije od 3. do 7. marta biće održano suđenje za ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine. U isceniranoj saobraćajnoj nesreći poginula su četiri funkcionera, a predsednik SPO-a Vuk Drašković je zadobio povrede. Vrhovni sud Srbije je ranije, rešavajući po žalbama, ukinuo prethodne dve presude.

Godinama se čekalo na početak suđenja, a sada se konačno čeka i presuda koju bi nakon dve presude, koje je ranije rešavajući po žalbama ukinuo upravo Vrhovni sud. Portparolka ovog suda Vesna Dabić je rekla za naš program da je veće Vrhovnog suda takvu odluku donelo jer je reč o složenom predmetu, a u odnosu na neke činjenice postoji sumnja u ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, pri čemu je potrebno izvesti i nov dokaz:
"Dakle, ono što je radio Okružni sud u ovom predmetu kao prvostepeni sud, to će raditi i Vrhovni sud, s tim što neće izvoditi sve dokaze i neće saslušavati sve svedoke. Neće se raditi sva veštačenja nego samo ona koje je doveo u sumnju, da neke činjenice nisu dovoljno dokazane u postupku koji je vođen pred Okružnim sudom - zbog toga će se ti neki dokazi ponavljati a neki će se izvoditi pred Vrhovnim sudom."

U presudi, koja je dva puta obarana, pominje se da je reč o zločinu u režiji vrha vlasti, Slobodana Miloševića i njegove jedinice za specijalne operacije. Advokat Rajko Danilović ovakvu odluku Vrhovnog suda smatra zakonitom, jer je očigledno da je prvostepeni sud apsolvirao suđenje i ne bi bilo svrsishodno ukidati prvostepenu presudu:
"Glavni pretres je moguće otvoriti jer su to sve manje-više one činjenice koje mi pravnici nazivamo odlučnim, koje su rasvetljene. Uz još neku činjenicu ili dokaz je moguće presuditi i mislim da je ispravno što je Vrhovni sud najzad odlučio da stavi tačku na taj prvi postupak koji je predstavljao procesuiranje pripadnika resora DB-a, koji su za račun bračnog para Milošević ubijali njihove protivnike."

S druge strane, i pravni zastupnici optuženih ne vide zakonska ograničenja da se ponovljeno suđenje održi pred Vrhovnim sudom Srbije. Advokat Dušan Mašić:
"U suštini sam zadovoljan time što će na kraju Vrhovni sud preseći i razrešiti dilemu. Ubeđen sam da je Radomir Marković nevin, da je dva puta obarana presuda zato što Okružni sud nije imao hrabrosti da to konstatuje. Ubeđen sam da će Vrhovni sud na toj javnoj sednici, odnosno na glavnom pretresu, izvesti dokaze koji će na kraju dokazati da Radomir Marković nema nikakve veze sa događajima na Ibarskoj magistrali."

Ovo je drugi slučaj u istoriji Vrhovnog suda Srbije da ovaj sud otvara glavni pretres u nekom predmetu. Nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, koji je u ovom sudu više od deset godina sudio parnice, kaže da nije pratio krivične predmete, ali da u svakom slučaju odluku suda smatra dobrom:
"Mislim da je to zaista dobra ideja, da je dobro što će Vrhovni sud održati taj pretres i konačno doneti odluku bez ponovnog suđenja - napokon ćemo doživeti kraj tog predmeta."

Inače, presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara 2007. godine bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora. Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora. Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora.
XS
SM
MD
LG