Dostupni linkovi

Velika kriza se tek sprema


Ser Ivor Roberts

Reformističke snage u Srbiji biće ozbiljno oslabljene gubitkom Kosova, a tenzije između Tadića i Koštunice mogu dostići tačku pucanja, kaže za RSE Ser Ivor Roberts.

U slučaju kolapsa Vlade, Radikali, uprkos gubitku na predsedničkim, gotovo sigurno pobeđuju na prevremenim parlamentarnim izborima, a svoj mandat će iskoristiti, da, zajedno sa Miloševićevim Socijalistima, a moguće i sa Demokratskom strankom Srbije, prodube konfrontaciju sa zapadom, kaže bivši britanski ambasador u SRJ, a sada predsednik Trinity College u Oxsfordu Ser Ivor Roberts.
RSE: Koliko je po vašem mišljenju ozbiljna politička situacija u Srbiji, posebno u svetlu sve bliže deklaracije o nezavisnosti Kosova?
Roberts: Mislim da je situacija veoma ozbiljna. Bio sam vrlo iznenađen što su pojedini komentatori rezultat predsedničkih izbora tumačili kao znak da je sunce na političkom nebu Srbije razagnalo sve oblake. Meni se čini da se velika kriza u čijem je epicentru Kosovo tek sprema – i da će njen nus efekat biti, odnosno, već jeste, kriza vladajuće koalicije.
RSE: Bilo bi lakše razumeti politiku premijera Kostunice kad bi ona mogla da zadrži Kosovo u Srbiji, ali pošto Kosovo ipak izgleda odlazi, kakvu bolju budućnost će njegovo zaoštravanje odnosa sa celim Zapadom doneti Srbiji?
Roberts: Mislim da je teško reći šta će uopšte ta nezavisnost Kosova značiti u sadašnjim okolnostima, zato što bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje neće biti zbog protivljenja Rusije I drugih stalnih članica tog tela, neće biti stolice za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, pa nisam sigurna kakva bi to nezavisnost bila, odnosno, u čemu bi se ona razlikovala od režima koji sada imamo u Prištini. Bojim se da ćemo time samo zamrznuti već postojeću de facto podelu Kosova - severno i južno od Ibra.
RSE: Lokalni mediji u Srbiji pišu da zbog zaoštravanja unutrasnje krize u Srbiji Amerika sada pritiska Evropsku uniju da napusti politku striknog uslovljavanja i ponudi Srbiji mnogo ubrzanije evrointegracije, čak i više od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju. Da li to vama zvuči verodostojno?
Roberts: Ne, ne zvuči mi to verodostojno. Ali, mislim da tu postoji element greške u proceni. Ona se iskazuje u tome što se veruje da ako se Srbiji ponudi više, ona će zaboraviti gubitak Kosova. Ja mislim da se time Srbiji ne može kompenzovati gubitak Kosova.
RSE: Uprkos Tadićevoj pobedi na predsedničkim izborima, ako bi pala Vlada i došlo do prevremenih izbora, kažete da bi Radikali pobedili i zajedno sa Socijalistima formirali vladu, a onda dodatno zaoštrili kurs prema zapadu.
Roberts: Da, to je to veoma zabrinjavajući scenario. Kombinacija Nikolićevih Radikala, Miloševićevih Socijalista, a možda bi se tu našla I Koštuničina Demokratska partija Srbije dovela bi do formiranja jedne veoma loše vlade koja bi vodila dugoročnu politiku konfrontacije. To Zapad sasvim sigurno ne bi pozdravio. Srbija bi se mnogo više fokusirala svoju orijentaciju na Rusiju umesto da produbljuje prirodno partnerstvo sa zapadom, što će samo produbiti nestabilnost.
RSE: Da li i koliko ozbiljnu destabilizaciju regiona očekujete nakon proglašenja nezavisnosti Kosova?
Roberts: Mislim da bi moglo biti mnogo nestabilnosti. Rekao bih da je veoma moguće da Srbi u delu Kosova severno od Ibra proglase svoju sopstvenu nezavisnost od Kosova. To bi veoma podsetilo na način na koji je to uradila tzv. Republika Srpska Krajina u Hrvatskoj ili Republika Srpska u Bosni, čime bi svi problemi koje je zapad smatrao rešenima zapravo ponovo izbili na površinu.
XS
SM
MD
LG