Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretresno vijeće Haškog tribunala započelo je danas u Sarajevu četverodnevno ispitivanje posljednjeg svjedoka optužbe u procesu koji se vodi protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH, Rasima Delića.

Svjedočenje je privremeno preseljeno u Sarajevo na zahtjev tužilaštva zbog, kako je navedeno, specifičnih okolnosti sa svjedokom Aimanom Awadom. Awad kojem je oduzeto bh državljanstvo, bivši je pripadnik odreda „El Mudžahedin“ iz Zenice, koji je početkom rata iz Hrvatske došao u BiH da se bori i da bi, kako je rekao, „kao mladić musliman-vjernik pomogao braći muslimanima u Bosni“.
Awad je na početku svjedočenja pojasnio da je 1982. iz Sirije došao u Zagreb na studije medicine, a potom preselio u Rijeku, odakle je 1992. stigao u BiH. Svjedok je potvrdio da je u Rijeci radio za nekoliko arapskih humanitarnih društava, a da je preko organizacije pod imenom MUWAFAK ušao u Bosnu i Hercegovinu.
Awad je, odgovarajući na pitanja tužioca Mandisa, rekao da se početkom ratne 1993. godine, priključio grupi mudžahedina smještenih u kasarni «7. muslimanske brigade» u Zenici, istovremeno kada je u Srednjoj Bosni počeo sukob HVO i Armije BiH. On je naveo da je tokom ljeta 1993. godine bio na lokaciji Guča Gora, gdje su se vodile borbe između arapskih boraca mudžahedina i pripadnika HVO.
Ubrzo nakon toga, tvrdi Awad, oko 100-tinjak mudžahedina zatražilo je od Glavnog štaba III Korpusa Armije BiH dozvolu za formiranjem jedinice «El Mudžahedin“, kako bi postali i legalni borci Armije. Naređenje o formiranju ovog odreda stiglo je iz Generalštaba Armije BiH, 13. avgusta 1993. godine, potvrdio je Awad.
Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH Rasim Delić se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje, silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila, koji su počinili pripadnici jedinice «El Mudžahedin i drugi vojnici Armije BiH na području Srednje Bosne '93. i '95. godine.
XS
SM
MD
LG