Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politički kompromis ili pada Vlada


Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Kriza u Vladi Srbije postaje sve ozbiljnija. Ukoliko se ne odustane od zahteva za potpisivanje Političkog sporazuma sa EU Vlada nema budućnost, poručeno je iz stranke premijera Vojislava Koštunice.

DSS je istovremeno optužio EU za upad u politički sistem Srbije. U međuvremenu niko od Tadićevih demokrata nije dostupan za medije.
U nameri da spreči potpisivanje Političkog sporazuma sa Briselom premijer Vojislav Koštunica nije sazvao redovnu sednicu Vlade koja se održava svakog četvrtka. Niti ima nameru da to uradi u budućnosti, kaže njegov ministar zadužen za Kosovo Slobodan Samardžić:
"Sednica se izbegava zato što jedan deo Vlade smatra da taj sporazum treba potpisati. Ne, neće se održati dok drugi deo Vlade ne odustane od potpisivanja sporazuma."
A funkcija ponuđenog sporazuma je, prema Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije, da Srbija prećutno pristane na slanje misije EU na Kosovo, što je po njima, realizacija Ahtisarijevog plana, koji predviđa nezavisno Kosovo. Iako vezu između dolaska misije na Kosovo i političkog sporazuma vide samo u DSS-u, za njih je ipak, njihov stav vredan daljeg opstanka Vlade. Ministar Samardžić:
"Ako se i dalje bude insistiralo na potpisivanju sporazuma, koji na jedan posredan način utiče na budućnost i sudbinu KiM, onda toj Vladi verovatno nema budućnosti."
Tadićeve demokrate se u poslednja dva dana ne oglašavaju, a predsednik parlamenta iz njihove stranke odbija da sazove sednicu parlamenta, što zahteva premijer, pre sednice Vlade na kojoj bi se raspravljalo o ponudi iz Brisela. Interesantno je da njih dvojicu na dogovor poziva lider radikala Tomislav Nikolić, iako u javnosti postoje spekulacije da bi Koštunica mogao da se okrene Vladi sa radikalima, što Nikolić za sada odbacuje:
"Da odbace sujetu, da odbace svoja neslaganja, da odbace svoje planove ko će koga uništiti u budućnosti i da se okrenu Srbiji."
No, dve strane za sada vode rat saopštenjima i optužuju jedna drugu za nepoštovanje Ustava zbog nezakazivanja sednica Vlade, odnosno parlamenta. Ministar Samardžić ide i korak dalje i za krizu Vlade optužuje Brisel:
"Ove aktivnosti EU imaju zapravo jedan efekat podrivanja demokratskih institucija u Srbiji. Zaista je žalosno što je EU na ovaj način upala, da tako kažem, u politički sistem Srbije. Sam sadržaj tog sporazuma je jedno veliko ništa, jedno duplo golo, u njemu nema apsolutno ništa što bi moglo da bude interesantno Srbiji."
Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, međutim, kaže za naš program da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je Srbija parafirala, odnosi na teritoriju Srbije bez Kosova, i da mu je zato na neki način nelogično da saradnju Srbije sa Briselom komentariše srpski ministar zadužen za Kosovo:
"Pošto su približavanje Srbije EU i pitanje Kosova dva potpuno odvojena procesa."
Na naše pitanje da li bi Brisel mogao na neki način da pomogne u prevazilaženju nastale krize u Srbiji, Kacin kaže da je to teško komentarisati, i da bi tako nešto bilo mešanje u unutrašnje stvari Srbije, ali da jedino što je sada moguće je pogledati kako izgledaju mogućnosti da u dogledno vreme dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:
"A da bi to bilo moguće treba promeniti procenu o stupnju saradnje, a to najviše zavisi od toga da li će glavni tužilac Haškog tribunala dati drugačiju procenu kvaliteta saradnje srpskih organa sa sudom."
Najbolje rešenje za institucionalnu krizu bio bi politički kompromis, kaže nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević. A ukoliko to nije moguće Ustav predviđa tri izlaza iz ovakve krize: glasanje o nepoverenju Vladi u parlamentu, ostavku predsednika vlade, čime pada cela vlada, ili ostavku njenih članova. Ukoliko Vlada padne i ne postoji mogućnost formiranja nove, onda predsednik republike raspisuje parlamentarne izbore, kaže Ivošević:
"Meni se čini da je u opstrukciji upravo predsednik Vlade jer on opstruira ne samo vlastitu Vladu nego preko Vlade i preko nezakazivanja sednice Vlade opstruira i parlament."
Profesor na beogradskom Univerzitetu Ljubiša Rajić kaže za naš program da mu sve što se dešava u poslednja tri dana na političkoj sceni liči na sitno srpsko inaćenje:
"Ima malo Koštuničine i DSS-ove duboke mržnje prema DS, ima DSS-ove duboke antimodernosti, duboke mržnje prema svemu što im je nepoznato, što je drugačije i njima deluje čudno. I ima apsolutne obuzetosti Kosovom, što iz klerikalnih razloga što iz političke kratkovidosti, a pre svega neželje da se ispusti ta neverovatna poluga vlasti. U ovoj državi možeš sve blokirati i sve prikriti, sve možeš okrenuti naopačke ako se pozoveš na Kosovo."
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG