Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odnos Srbije sa EU i Kosovo su odvojena pitanja


Jelko Kacin

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u intervjuu za RSE podseća da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, koji su srpske vlasti već parafirale, odnosi na teritoriju Srbije bez Kosova.

RSE: Kako shvatate poruke koje iz Beograda stižu, od ponedeljka, odnosno protivljenje dela vlasti i premijera Koštunice da Srbija potpiše Politički sporazum sa Briselom?
Kacin: To je dosta čudna priča, posebno ako uzmete u obzir da je ministar spoljnih poslova Srbije bio prisutan, praktično sve vreme, dok se pripremao taj privremeni sporazum. I odbijanje da se potpiše taj sporazum je na neki način iznenadilo Savet ministara spoljnih poslova, koji su zapravo taj dokument pripremili. To je pitanje za ministre a ne za parlament, mi u tom procesu nismo učestvovali.
RSE: Dokle je Brsel spreman da ide da pomogne da se prevaziđe ova kriza u Srbiji, odluka Brisela o ponudi političkog sporazuma se ovde tumači kao podrška demokratskom kandidatu, koji je pobedio na predsedničkim izborima?
Kacin: Ne to nije istina, sve što je bilo ponuđeno, bilo je ponuđeno Srbiji a ne Tadiću ili bilo kom drugom pojedincu. Kada se radi o viznim olakšicama, ti pregovori su bili ponuđeni Srbiji. Privremeni politički sporazum, bio je ponuđen Srbiji. Potpis daje Vlada Srbije a ne predsednik države. Zato je taj način razmišljanja van realnih okvira.
RSE: A šta je to što sada može da se uradi da se prevaziđe ova situacija jer je pitanje da li će Vlada Srbije moći dalje da funkcioniše?
Kacin:To je teško komentarisati i to bi sa naše strane bilo mešanje u unutrašnje poslove Srbije ako bi davali odgovore na ovakva pitanja. Jedino što je sada moguće je pogledati kako bi u dogledno vreme došlo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji iI pridruživanju. A da bi to bilo moguće treba promeniti procenu o stepenu saradnje sa Haškim tribunalom. Ja predlažem da vam na to pitanje odgovori vaš ministar za rad i socijalna pitanja, koji je odgovoran za saradnju sa Haškim tribunalom. A najviše zavisi od toga da li bi možda glavni tužilac Haškog tribunala dao drugačiju procenu kvaliteta saradnje srpskih vlasti sa sudom.
RSE: Jedan od Kostuničinih ministara Slopbodan Samardžić, koji vodi resor za Kosovo, izneo je oštre ocene o EU. On je rekao da se EU, odlukama od ponedeljka o slanju Misije na Kosovo i Političkom sporazumu za Beograd, umešala u politički sistem Srbije I da aktivnosti EU imaju efekat podrivanja demokratskih institucija u Srbiji i praktično time EU okrivio za krizu Vlade. Kakav je vaš komentar na to?
Kacin: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokriva samo područje Srbije, ono što Srbija stvarno i efikasno ima u svojim rukama. Sporazum takav kakav je parafiran, to srpska javnost zna, odnosi se na teritoriju Srbije bez Kosova. I zato se, barem meni, čini na neki način nelogičnim da saradnju Srbije oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dalje saradnje komentariše član Vlade koji je odgovoran za Kosovo, pošto su približavanje Srbije i EU i Kosovo dva potpuno odvojena problema.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG