Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Poljubi me nezvanično" - o Putinu?


scena iz filma "Poljubi me nezvanično"

"Poljubi me nezvanično" naziv je novog ruskog filma koji javnosti daje priliku da proviri u privatni život ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iako autori filma negiraju da filmska priča govori o porodici Putin, previše je sličnosti njegovog scenarija sa biografijom ruskog vladara.

Ljubitelji filma u Rusiji imaće uskoro rijetku priliku da provire u dobro čuvani privatni život svog predsjednika. Novi film "Poljubi me nezvanično" (Kiss Me Off the Record) bavi se odnosom Vladimira Putina i njegove supruge Ljudmile. Priča o mladom KGB oficiru, koji se zaljubljuje u stjuardesu Ljudmilu, biće premijerno prikazan na Dan zaljubljenih.
Ljubavna priča prepletena je sa usponom mladog KGB-ovca u tajnoj službi, njegovom sovjetskom špijuniranju u Njemačkoj i, konačno, usponu na tron Kremlja. I da, producent, reditelj i glumci u filmu tvrde da nije riječ o ruskom predsjedniku i njegovoj ženi, te da je slučajnost to što će se film prikazati dvije sedmice uoči predsjedničkih izbora na kojima će Putin na svoje predsjedničko mjesto dovesti Dmitry Medvedeva. Producent Anatoly Voropayev:
"Naravno, kada snimate film o politici i političarima, ne možete za likove uzeti Marsovce. Snimili smo film o tome kako mi vidimo, ili kako bismo voljeli vidjeti političare". A Voropayev bi trebao znati što govori, jer je on bivši zamjenik guvernera oblasti Stavropol Krai. Autori filma negiraju da je film nastao u koordinaciji sa Kremljom, te da nije bilo ni konsultacija sa Lyudmilom Putin o filmskom scenariju.
Glavnu ulogu u filmu "Poljubi me nezvanično" igra Andrei Panin, poznat po ulozi korumpiranog policajca televizijskog krimi serijala iz devedesetih. Panin je fizički veoma sličan Putinu, medjutim, umanjuje značaj te činjenice.
"Ne znam da li bas ličim na Putina. Možda straga, i sa drugacijom frizurom. Film govori o značajnom političaru kroz oči odanog prijatelja. To je to".
Rediteljka Olga Zhulina tvrdi da film govori o ženi, i da je prava zvijezda ove filmske priče Ljudmila. Muški likovi i njihove prljave političke igre samo su prateći dekor.
"Zato je njihov odnos koji predstavljamo zapravo odnos između muškarca i žene, kroz prizmu složenih dobrih i loših strana tog odnosa", kaže Zhulina.
Treba reći i da film prati analogiju bračnih odnosa ruskog predsjednika: vjenčanje 1983, njegovo postavljenje kao šefa KGB-a u Dresdenu, automobilsku nesreću u kojoj je povrijeđena gospođa Putin, te požar koji je porodica uspjela izbjeći u njihovoj daci. Ipak, autori filma i dalje ustrajavaju da "Poljubi me nezvanično" nije film o porodici Putin. Ljubitelji filma to će moći provjeriti već od 14. februara.
XS
SM
MD
LG