Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zarada se uglavnom pojede


Zagreb, gradska tržnica

Prosječnoj hrvatskoj obitelji nedostaje mjesečno gotov 40 posto sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, zbog čega se sindikati, unatoč obećanjima vlade, ozbiljno pripremaju za masovne proljetne prosvjede.

Nezavisni hrvatski sindikati traže od vlade da žurno donese niz mjera i dopuna, prije svega poreznih zakona jer niske mirovine i plaće dovele su do ozbiljnih socijalnih problema većine hrvatskih građana - ističe predsjednik te sindikalne središnjice, Krešimir Sever:
"Podaci nam kažu da 72 posto hrvatskog pučanstava nema dovoljno sredstava za pokriće mjesečnih troškova i da prosječnoj obitelji mjesečno nedostaje 28,43 posto potrebnih sredstava. To je gotovo jedna trećina koja im nedostaje i koju redovito nadoknađuje u dodatnom radu, u radu na crno ili u zaduživanju."
Zaduženost građana dosegla je 113 milijardi kuna, oko 13 tisuća eura po stanovniku i trenutno usporava, ali ne zato, kaže Sever, što se počelo bolje živjeti, već što je gotovo svaka obitelj već debelo prezadužena:
"Obitelji mjesečno treba, na ono što ima, dodatnih 39,7 posto sredstava da bi pokrila potrebne najosnovnije mjesečne troškove."
I dalje je hrana najskuplja i najveći dio mjesečnih primanja u Hrvatskoj, čak više od 40 posto, uglavnom se pojede. Ekonomski analitičar, Goran Bakula:
"Taj udio hrane u košarici postaje sve jači. Najjeftiniji grad je bio Varaždin a najskuplji grad je Pula."
I anketirani Zagrepčani potvrđuju da ih najviše muči hrana:

"Na hranu najviše dajemo a drugo nešto si baš i ne možemo priuštiti. Sam ne znam gdje da se svrstam. Gomila ljudi to ne zna. Žive od danas do sutra."
"Sve teže i teže se živi. Čim se digne cijena bilo čega, to povlači i druge stvari. Nismo zadovoljni."
"Najviše trošimo na hranu."
"Većinu našeg prihoda pojedemo."
"Čak ni mesa toliko ne kupujemo. Da kupujemo još više mesa, mislim da bi potrošili 50-60 posto plaće."
"Mlijeko, mliječni proizvodi, voće i povrće su baš bezobrazno skupi."
Najveći, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, pozvao je jučer sve sindikalne središnjice da im se pridruže na prosvjedu "Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru", kojeg pripremaju za 12. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Naši sugovornici kažu da je došlo vrijeme da se "zbiju redovi" protiv extra profita na račun "siromaštva hrvatskih građana":

"Nas je petero, imamo troje djece. Honorarni poslovi su jako dobro došli baš zbog toga."
"Sa današnje dvije plaće prosječna porodica ne može normalno živjeti. Moramo dodatno raditi neke poslove da bi priskrbili neke prihode jer se drugačije ne može. Bilo bi najbolje kada bi se moglo bez toga. Onda bi čovjek više vremena provodio sa djecom i malo uživao u životu, a ne ovako trčati za novcem."
"Pred večer se okupimo svi zajedno i onda smo već tako umorni da idemo spavati. To je žalosno."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG