Dostupni linkovi

Nezaboravna bajka od snijega i leda


Sanda Dubravčić na otvaranju Olimpijskih igara u Sarajevu, 8. februara 1984.
Sanda Dubravčić na otvaranju Olimpijskih igara u Sarajevu, 8. februara 1984.

Obilježavanje godišnjice Zimskih olimpijskih igara počelo je 8. februara, simboličnim paljenjem olimpijskog plamena na stadionu Koševo.

Prije 24.godine, olimpijsku baklju upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a sada je čast pripasla 17-godišnjoj Naidi Akšamija, također klizačici. Plamen će gorjeti do 21. februara, kada je ugašen i na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara '84.
Kako je Sarajevo tada izgledalo, sjeća se sportski novinar, Nikola Bilić:
«Mi smo napravili tada pravu bajku od snijega i leda. Došli su sportisti iz cijelog svijeta. Znate da je bio bojkot Olimpijade Istok - Zapad. Međutim, nama su svi došli, sportisti iz cijelog svijeta. Bila je to najbrojnija zimska olimpijada. To su bili u Sarajevu dani za nezaborav. Sarajevo je izgledalo fantastično.»
Povodom obilježavanja 24. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara, u Sarajevu će od 7. do 21. februara biti održan veliki broj sportskih i kulturnih manifestacija.
U olimpijskoj dvorani Zetra upriličena je revija “Champions on Ice” najboljih klizača današnjice kao i bivših svjetskih i olimpijskih pobjednika. Na planinama Igmanu i Bjelašnici održaće se prvenstvo grada Sarajeva u nordijskom skijanju, zatim FIS takmičenje u snowboardu, kao i prva gradska trka u sankanju. Govori gradonačelnica Sarajeva, Semiha Borovac:
«Ovako bogatim programom oživjećemo prije svega sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre, ali nam je zaista cilj da djecu koja to ne pamte upoznamo da se u njihovom gradu desio tako veliki historijski događaj i nadamo se da će svake godine ova manifestacija u olimpijskom duhu «brže, više, snažnije» rasti i tako skretati pažnju, ne samo domaće nego i strane javnosti, da ovaj grad, ova mladost u gradu, može da organizira veće sportske manifestacije, da su spremni da prihvate i organizuju i Zimske olimpijske igre.»
Olimpijske igre imale su važnu ulogu u kulturnom razvoju grada Sarajeva i taj olimpijski duh i danas se može osjetiti, kaže direktor Olimpijskog Muzeja, Edin Numankadić:
«To se danas može osjetiti na olimpijskim borilištima koja žive svoj život. To je zapravo bio najveći kapital – ulaganje u olimpijska borilišta i infrastrukturu grada, tako da danas mladi ljudi skijaju na Bjelašnici, Jahorini, odlaze na Igman. U tom smislu, to živi. Naravno, mnogi su olimpijski objekti oštećeni, ali vjerujem da će se u budućnosti to obnoviti. S druge strane, sarajevsku Olimpijadu i olimpijski duh mnogi pamte po kulturnim dešavanjima. Olimpijada sarajevske bila je, mnogi kažu, i Olimpijada kulture.»
Na pitanje zašto u BiH od ZOI '84 nije bilo ni jednog velikog sportskog događaja, Numankadić kaže:
«Ono što ja vidim, sigurno da nestabilna politička područja nisu atraktivna za ulaganja u smislu davanja kandidatura za velika takmičenja. Isto tako inertnost određenih društvenih struktura u tom smislu pogoduje tome.»
U Sarajevu je i veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta koje je okupio festival «Sarajevska zima», koji će, zajedno sa Zimskim olimpijskim igrama, ove godine obilježiti 24. rođendan. Pa neka im je sretno!
XS
SM
MD
LG